Новини



Польські гуморники зареєстрували нову партію – З Любов'ю До Корита


Заснували партію учасники Kabaret Malina – збираються висуватися на найближчих виборах в Польщі. Досвід нинішньої владної партії в Україні їм слугує за взірець та приклад до наслідування.

Кабаре – це певною мірою польський відповідник ружних КВНів та 95‑их кварталів, тільки з тою засадничою ружницею, що вони повністю є польсько‑орієнтовані: на відміну від цих шоу в Україні, які є переважно спрямованими на російськомовний ринок.

— Назва Z Miłości do Koryta є двозначна. З одного боку, корито – це знаряддя годівлі звірят, до яких фермер може висловити свою любов. З Другого – це також випад в бік політичної еліти, яка на кожних виборах ставити собі за мету дістатися до корита, але про це політики ніколи не скажуть відкрито, – каже Давід Маліньскі, пояснюючи походження назви партії Z Miłości do Koryta. очільником якої він і є.

23 серпня партію зареєстрував окружний суд у Варшаві. І це, мабуть, перша партія після створеної в 1990-х «Польської Партії Приятелів Пива» Януша Ревінського, яку так само заложили сатирики.

Опріч Давід Маліньскєґо засновниками партії є двоє інших учасників Кабарету Маліна: Пьотр Боґусяк і Каміль Бриляк.

Кабаре здобуло собі популярність гумористичними переробленнями польських та світових хітів, на які вони випускали дотепні тексти та веселі виднограї. Окремі з них набрали понад 5 мільйонів переглядів на YouTube.

А в останні два роки Kabaret Malina знімає проєкт «Królowie Żyta» (Королі Жита) — парадокументальний серіал про людей, які борються з труднощами життя на селі.

Серед героїв цього серіалу є механік-тракторист, сільські торговці з фірми Młot-Pol (можна переклати як Польська Кувалда), також місцевий землевласник.

Саме цей землевласник на ім'я «Роман Велькопольскі» уже в першому епізоді проєкту проголошує про заснування партії Z Miłości do Koryta – назву якого можна перекласти як З Любов'ю До Корита.

– Я хотів би пов'язати своє майбутнє з політикою, тому що польське сільське господарство потребує свого ватажка, – заявив герой гумористичного серіялу.

Власне, Романа Велікопольскєґо і грає Давід Маліньскі у завеликому піджаку та з доклеєними вусами. Тож, засновуючи партію, він здійснив заяву власного героя.

– Реєстрація тривала загалом півтора року, – каже Малінський. – Згідно з законом для створення партії необхідно надати не менше 1000 підписів, а загалом партія здала їх понад 3000.

І наголошує, що партію створювали не для жартів.

– Це низова ініціатива: партія, яка складається переважно з фермерів та підприємців. Скільки себе пам’ятаю, я постійно маю контакт із сільським господарством, щотижня відвідую десятки ферм і знаю, що проблеми величезні, – каже Давід Маліньскі. – Першою метою було створення партії. Наступною: висунення на на вибори.

Він перерахував, що партія вже має координаторів у 16 воєвудствах – тобто у всіх. Назва партії посилено рекламується: вона виринає в кожному відтинку серіялу «Королів Жита», які збирають і по мільйону переглядів кожен.

Під патронатом партії Z Miłości do Koryta постійно відбуваються також масові дійства, наприклад загальнонаціональне свят врожаю – Дожинки, що відбулися 20 серпня в місті Мацева, в Велькопольскім воєвудстві.

Чи вдасться З Любов'ю До Корита щось виграти на виборах? Історія знає цілу низку подібних аналогів.

У 1991 році Польська Партія Приятелів Пива завела до Сейму Польщі 16 депутатів.

Польський репер Liroy, альбом якого в 1995 році розійшовся кількістю в 500.000 примірників, а загалом його диски розійшлися мільйонними накладами – вже в 2015 році висувався від популістичної партії Kukiz'15. Був учасникам різних політичних комісій та фракцій, а в 2018 році вже висувався від ультраправої партії KORWiN. І то була далеко не остання його політична формація. Словом, перші 25 років своєї буремної юності пан Piotr Krzysztof Liroy-Marzec провів в репі та ружних теле‑кабаре, а від 2015‑го не вилазить з політики крайньоправого та відверто популістичного кшталту.

Є і не тільки польський досвід.

У 2005 році італійський комік Беппе Ґрілло заснував «Рух п’яти зірок»: від цієї партії в 2018–2021 роках був прем'єрміністр Італії.

Сатирична німецька Die PARTEI (Вечірка) у 2019 році отримала два евромандати.

Відома в 1980‑х роках італійська порнозірка Cicciolina (Чіччоліна) ше в 1979 році була обрана провідним кандидатом від Lista del Sole, першої італійської Партії зелених, а в 1987 році – стала посланцем до парламенту Італії, набравши близько 20 000 голосів. За 5 років перебування в парламенті внесла 12 законопроєктів, серед яких були пропозиції про відкриття «парків і готелів кохання», дозвіл «подружніх візитів» до в'язниць і введення сексуальної освіти у школах.

26 листопада 2011 р. Ілоні Шталлер – справжнє ім'я порнозірки – виповнилося 60 років і вона вийшла на пенсію. Розмір депутатської пенсії в Італії — близько 40 тисяч евро на рік. Цей факт викликає обурення в певних колах суспільства.

– Я заробила на пенсію власною працею і пишаюся цим, — заявила Чіччоліна у відповідь на закиди недоброзичливців.

Знаний у Україні КВНівець та телевізійний шоумен Сергій Притула буквально два роки тому висувався на міського голову Києва. Вибори він тоді програв, однак посів 3 місце з 56 900 голосами. Судячи зі всього, його в політиці ми скоро знову побачимо.

Ну і звичайно, що найвідомішим на сьогодні політиком, що ніяк не може вийти з власного кіно óбразу – є чинний президент України Володимир Зеленський. Спочатку він та його спонсори впродовж пару років розкручували бренд серіалу «Слуга Народу», де Зеленський зіграв роль президента. А далі він таки дійсно здобув голоси своїх фанів‑глядачів, які не змогли відрізнити кінофікцію від реальности.

Соціолог з Яґеллонського університету, професор Ярослав Фліс скептично висловився на адресу нової «коритної» партії в Польщі.

– Кандидатура Зеленського, по‑перше, не була такою вже й легковажною, а по-друге, вона з’явилася в умовах перманентного хаосу на українській політичній сцені. Ініціатива є Kabaretu Malina не має політичного значення, це скоріше спосіб просування серіалу на YouTube, – гадає Фліс.

Очевидно, що пан професор направду не дуже добре орієнтується в українському політикумі. Якщо його теза про тодішній політичний хаос, щоби не сказати вакуум, – не викликає сумнівів, то загалом вся операція «Слуга Народу» висувала багатозадачні цілі.

Один з них, так і є – політичний. Але від мільйонних заробітків, які принесли мільйонні ж перегляди «Слуги Народу» та інших 95‑квартальних відеопродуктів по цілім світі – так само ніхто з них ніде не відмовлявся!

Тож не дивно, що очільник новозаложеної гуморниками партії Z Miłości Do Koryta оцінює свої переспективи притомніше:

– Польське суспільство зараз розділене. Тож сама тільки назва партії може привабити антисистемних виборців, які ніколи не були біля урни, — каже Давід Маліньскі.

Враховуючи недавній український політичний досвід, за таку несистемну партію можуть проголосувати не тільки ті, хто іґнорував вибори – протестуючи в таких тихий спосіб проти системних партій.

Може взагалі набігти цілих 73% виборців з різних, часом прямо протилежних політичних таборів!

Тож розрахунок гуморних Любителів Корита – цілком має під собою здоровий глузд. Покищо – гуморних любителів.

Бо як показує той самий український досвід, по гумору розпалюється наполеонівське бажання до автократії та диктатури!

І тоді буде цікаво поспостерігати, як будуть між собою взаємодіяти українські й вже польські клоуни у владі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?