Новини



Львівський суд перерахував 1 млн грн застави Остапа Стахіва на ЗСУ


Головному антивакцинатору країни змінили запобіжний захід.

Галицький районний суд пом'якшив запобіжний захід лідеру руху антивакцинаторів, львів'янину Остапу Стахіву на особисте зобов'язання.

А сплачену заставу, яку за правилами мали повернути Стахіву, перерахували на спецрахунок на допомогу ЗСУ, повідомляє Zaxid.net.

Нагадаємо, 18 листопада 2021 року Галицький райсуд Львова арештував Остапа Стахіва на два місяці з можливістю внесення 998,8 тис. грн застави. Остапа Стахіва підозрюють у порушенні ч. 1, 2 ст. 109 ККУ (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

30 листопада Остап Стахів вніс заставу, однак його відправили на примусову судову експертизу в психіатричну лікарню.

У січні 2022 року ця експертиза визнала Стахіва осудним і його відпустили під заставу, зобов'язавши здати закордонний паспорт і періодично з'являтись в орган пробації.

30 березня Остап Стахів та його адвокат Микола Кремінець звернулись до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу за особисте зобов'язання. Таке прохання адвокат Стахіва мотивував тим, що його клієнт не уникав і не планує уникати слідства та засідань суду та впливати на свідків цієї справи.

Окрім того, Микола Кремінець заявив, що Остап Стахів з 24 лютого активно волонтерить і допомагає переселенцям.

Також Остап Стахів зазначив у суді, що не проти, якщо всю суму його застави перерахують на допомогу Збройним силам України. Ці гроші, нагадаємо, Стахіву зібрали однодумці за 10 днів.

Прокурор Георгій Зенін не заперечив у суді пом'якшення Остапу Стахіву запобіжного заходу.

Суддя Олег Юрків на засіданні 31 березня задовольнив клопотання захисту Остапа Стахіва і змінив йому запобіжний захід на особисте зобов'язання. Внесену за Стахіва заставу у розмірі 998,8 тис. грн перерахували на спецрахнок Нацбанку для допомоги ЗСУ.

Додамо, що пізніше суд також зняв арешт з частини майна Стахіва, зокрема, банківських карток, мобільних телефонів, флешок, комп'ютерів. Також Стахіву повернули понад 73 тис. грн, знайдених під час обшуків у його квартирі.

З початку повномасштабного вторгнення РВ в Україну Остап Стахів збирав пожертви нібито на гуманітарну допомогу переселенцям.

Зараз він збирає гроші на підтримку свого каналу у Telegram, аудиторія якого становить трохи більше 12 тис. підписників. Стахів продовжує записувати відео про шкоду вакцинації, а також щодо різноманітних всесвітніх змов.

Варто додати, що навіть в наукових колах досі точаться суперечки про шкідливість чи необхідність вакцинації проти ковіду, позаяк за останні два роки назбиралося фактів на користь як однієї, так і другої позиції.

Зрештою, навіть під час ковидно‑вакцийної аґітаційної кампанії – постійно наголошувалося на добровільности самого вакцинування і що кожен в силі вирішувати за себе сам.

Як можна було за арґументи проти вакцинування пришити «насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» – це ще так правознавча еквилібристика.

З іншого боку є очевидним, що думка про те, що вакцини не рятують суттєво від захворювання на ковід та його перебіг – таки має суспільну підтримку, коли чоловікові вдалося назбирати один мільйон гривень застави за 10 днів.

І не кожен пересічний блоґер має на своєму каналі понад 12 тис. підписників.

А щодо «різноманітних всесвітніх змов» – то є багато фактів в історії, коли такі змови найбільших транснаціональних компаній направду мали місце.

Так що: за що ж конкретно саме в цьому випадку Стахіва звинувачували – залишається досі під знаком питання.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?