Новини



В Шотландії чекають ще на біженців з України – але не знають, що з ними робити


За даними шотландської преси, у рамках надзвичайних заходів розглядається варіант розміщення додаткових 18 тисяч українських біженців у гуртожитках.

Шотландські чиновники готуються до «найгіршого сценарію», коли ще майже 18 тисяч людей з України можуть прибути до регіону, пишуть місцеві ЗМІ .

За даними преси, у рамках надзвичайних заходів розглядається варіант розміщення українських біженців у гуртожитках.

Схему суперспонсорства шотландського уряду було припинено у липні, щоб надати житло тим, хто вже подав заявку раніше.

Але зараз існують побоювання, що величезна кількість тих, хто отримав візу, але ще не побував у Шотландії, все ж таки можуть приїхати в країну в той час, коли навіть багато хто з прибулих раніше не мають довгострокового житла.

У четвер у Ґлазго прибув уже другий круїзний лайнер, зафрахтований для розміщення українських біженців.

Судно MS Ambition, розташоване в доках короля Георга V на річці Клайд, надасть притулок для 1750 осіб у 714 каютах – там є ресторани, дитячі майданчики, магазини та місця загального користування. Воно приєднується до судна MS Victoria, на якому нині проживають сотні українців в Единбурзі.

Цього тижня міністр уряду Шотландії Ніл Грей заявив, що влада працює над тим, аби максимізувати всі варіанти довгострокового проживання.

– Уряд Шотландії продовжує вивчати всі варіанти, щоб забезпечити достатню кількість безпечного житла для всіх переміщених осіб з України, які прибувають до Шотландії… Благополуччя українських біженців залишається абсолютним пріоритетом, – запевнив він.

Водночас місцева опозиція сумнівається, що уряд Шотландії впорається з кризою.

Лідер ліберал-демократів Алекс Коул-Гамільтон вважає, що зроблені владою обіцянки так і залишаться обіцянками, а на українців чекає розміщення у спортзалах.

– Це, безумовно, означає, що заяви шотландського уряду про те, що використання круїзних лайнерів є просто тимчасовим рішенням, неспроможні, — заявив він.

На його думку, уряд Шотландії має звернутися з публічним закликом до місцевих жителів із проханням надати житло українцям, а також посилити підтримку місцевої влади.

– Людям, які біжать сюди з України, потрібні довгострокові рішення, а не короткострокові, – переконаний він.

Виникає питання: а хто і звідки ще досі біжить з України, щей аж до далекої Шотландії, якщо київська влада знову почала відновлювати свої схеми «великого крадівництва», показуючи цим, що всьо: «ми перемогли»?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?