Новини



У Празі 70 тисяч людей вийшли на протест проти антиросійських санкцій і постачання зброї Україні


Київ каже, що це все – «руки Москви». Світова преса так само підхопила цитату прем'єрміністра Чеської республіки про русскі політичні сили та московську пропаґанду. Але чи це все направду саме так?

Десятки тисяч людей зібралися були в суботу, 3 вересня, у центрі Праги на демонстрацію проти уряду, а також із вимогою до діалогу з Росією.

Так це подає українське видання Європейська правда.

Поліція Праги оцінила кількість протестувальників у 70 000 осіб.

Багато демонстрантів принесли чеські прапори, деякі також барабани та транспаранти.

Деякі мали плакати проти ЄС, НАТО, прем'єр-міністра Петра Фіали, "зеленого курсу" для Европи та проти відмови уряду співпрацювати з Росією. На площі стояли стенди та прапори Комуністичної партії Чехії та евроскептичного руху «Триколор».

Орґанізатори вимагали відставки уряду. Водночас вони хочуть, щоб уряд дозволив їхнім експертам вести переговори щодо купівлі газу та нафти.

– Чеській Республіці потрібен чеський уряд. Уряд Фіали може бути українським, можливо, брюссельським, але точно не чеським, — сказала глава "Триколору" Зузана Майєрова Заграднікова.

За її словами, уряд має знизити податки, у тому числі ПДВ, і скасувати антиросійські санкції, які завдають шкоди чеським бізнесменам. Вона також вимагає припинити постачання зброї до України.

Прем'єр Фіала заявив, що демонстрація ініційована силами, які заявляють про свою проросійську позицію та виступають проти інтересів Чехії.

– Зрозуміло, що російські пропагандистські та дезінформаційні кампанії з'являються на нашій території неодноразово, і хтось просто піддається їм, – сказав Фіала.

Він додав, що кожен має право висловлювати свою думку та проводити демонстрації.

– Тлумачення подій, які я мав можливість бачити досі, вказують на різко проросійські настрої, і, на мій погляд, це не відповідає інтересам Чехії та наших громадян, – додав Фіала.

Та звісно, воно завжди так: коли люди виходять саме на масові протести – а 70 тисяч для 10‑мільйонної Чехії це насправді нечувана кількість! – тоді будь‑яка влада будь‑де завжди каже, що це все чужоземна аґентура. 

Так що тут: нічого особливо нового.

А ось поміркувати про те, що можливо, власний чеський народ дійсно втомився від пів мільйона біженців з України, які подекуди отримують ліпші преференції за місцевих і корінних мешканців республіки – це якось на думку Фіалі не спадає. Покищо.

До слова, Clarín, одна з найчитаніших арґентинських ґазет, додала інформацію про демонстрацію в Празі до онлайн-новин про війну в Україні із заголовком:

Тисячі чехів протестують, що влада приділяє їм менше уваги, ніж Україні.

– Близько 70 тисяч людей вийшли на демонстрацію в суботу в Чехії проти уряду, який вони звинувачують у тому, що він надає більше уваги Україні, ніж власним громадянам, – написала Clarín.

Арґентинське видання також зазначило, що на одному з банерів було написано: «Україні – найкраще, а нам два светри».

Тож скільки і щоб там не розповідали про руку москви, яка, буцім як, кожному протестувальнику заплатила по 200 евро – ага, тобто 14 млн евро за весь мітинґ – але втома Европи від України є.

І вона буде дедалі тільки зростати: жадні щоденні проповіді арєстовичів та інших реєстрових пропаґандистів Києва на думку европейського виборця – не мають впливу від слова «взагалі».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?