Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Зеленський у Чернівцях, Аваков на Закарпатті, та «зрадний» Тік-ток


На минулому тижні у Львові спалахнуло одразу два публічних скандали, пов’язаних з відео, розміщеними в соціальній мережі Тік-ток. Один із них закінчився звільненням з роботи інспекторки митниці.

Зеленський вперше після початку війни прибув до Чернівців

Вранці в п’ятницю, 12 квітня, Володимир Зеленський, звично неочікувано, приїхав до Чернівців. Формальним приводом було засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, який вперше відбувся на Буковині. Проте насправді графік президента України був обумовлений проведенням іншого заходу – саміту Світового конгресу українців (СКУ), який ввечері того ж дня мав відкритися в Бухаресті.

Саме із зустрічі з делегацією керівництва СКУ, що в основному представляє «бандерівське» крило української еміграції, і розпочав Зеленський свій перший після початку повномасштабного вторгнення Росії візит до Чернівців. Однак зустріч, яка відбулася у центральному корпусі Чернівецького національного університету, будівлі колишньої резиденції Буковинських православних митрополитів, була короткою і протокольною.

Володимир Зеленський наголосив на важливості активної роботи Світового конгресу українців з урядами, парламентами й громадами іноземних держав, щоб забезпечувати міжнародну підтримку України. Він також зазначив, що СКУ підтримує освітні програми для українських дітей.

«Програми, книжки, мова – цей напрям також дуже важливий. Ми хочемо потім повертати наших дітей в Україну та відбудовувати державу» – заявив Зеленський. Правда, після ухваленого напередодні закону про мобілізацію та регулярних заяв київських чиновників, що під неї скоро потраплять і жінки, навряд чи українські діти поспішатимуть на історичну батьківщину.

Своєю чергою, президент Світового конгресу українців Павло Ґрод заявив, що головна мета сьогодні – «перемога України над агресором», і СКУ завжди підтримує Україну на цьому шляху. «Ми всі горді бути українцями. А сьогодні українці стали на першому місці як найхоробріший народ в усьому світі», – зазначив Ґрод.

Проте, незважаючи на позірну хоробрість, саміт СКУ відбувся не в Чернівцях, які з початку війни жодного разу не були обстріляні, а в Бухаресті. У ньому взяли участь понад 200 очільників і представників українських громад із 55 країн світу. Прикметно, що навіть відеозвернення Володимира Зеленського на церемонії відкриття цього заходу не було, привітання від президента України зачитував Павло Ґрод.

А от на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, куди були запрошені обрані урядовці з Києва, губернатори та мери, Володимир Зеленський виступив особисто. Він заявив, що держава працює над посиленням протиповітряної оборони та отриманям необхідного енергообладнання, «але чітке розуміння потреб має бути в кожній громаді». Для громад, бюджети яких у цьому році на 25-30% менші, ніж торік, бо ПДФО з військових забрали до державного бюджету, це прозвучало як анонс додаткових витрат.

Зеленський також закликав проявляти максимальну увагу в кожній громаді до воїнів, які проходять лікування та реабілітацію, підтримувати їхні сім’ї, і сприяти розвитку всіх оборонних виробництв і забезпечувати людей роботою.

Своєрідним холодним душем для «професійних патріотів» стали слова міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, колишнього мера міста Рава-Руська на Львівщині. «Треба щоб наші герої та члени їх сімей розуміли що для них робить держава. Це не тільки вишиванки, гімн і повага на свята. Нам треба навчитись чути своїх ветеранів», – заявила вона, відзначивши, що «правильні підходи до героїв» має, зокрема, Львів.

Мер Львова Андрій Садовий, який теж виступив на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, повідомив, що велика частина бюджету міста йде на допомогу військовим. Він також зазначив, що «питання доступності – питання цілої України а не окремої будівлі», натякаючи, що навіть багатий Львів не зможе забезпечити комфортне середовище для величезної кількості військових-інвалідів. А їх буде значно більше – адже, за словами Садового, сьогодні 30 тисяч львів’ян перебувають «на нулі».

Тік-ток як фактор внутрішньої політики у Львові

Поки мер Львова перебував у Чернівцях, у ввіреному йому місті спалахнуло одразу два публічних скандали, пов’язаних з відео, розміщеними в соціальній мережі Тік-ток.

Спочатку в інтернеті з’явилося відео, у якому учні львівського ліцею «Сихівський» на фоні свого навчального закладу співали під російську пісню «Дагестанские москвичи». Ролик викликав обурення серед користувачів соціальних мереж та вчителів, насамперед тому, що ліцей «Сихівський» постраждав від уламків російської ракети, збитої українською системою ППО 29 грудня 2023 року.

«Вперше таке сталося в нашій школі. Я взагалі шокований. Діти написали пояснювальні записки. Вони всі просять пробачення, що так вийшло. Проведена робота з учнями, проведена робота з батьками про недопущення такого. Зобов’язано всіх класних керівників провести виховні години на тему інформаційної гігієни. Зараз працюємо з тим, викликали батьків у школу», – розповів журналістам директор ліцею Іван Ухніцький.

Галина Пирин, заступниця начальника управління освіти Львова з питань освітньої політики, зауважила, що в управлінні знають про ситуацію, яка склалася у ліцеї: «Спілкувалися з керівником закладу освіти, повідомленні батьки. Вони мають прийти на спілкування з класним керівником. Відбулося спілкування з дітьми. Нам прикро що сталася така неприємна ситуація, ще й в умовах сьогодення, але ми докладемо максимум зусиль, щоб таке більше не повторювалося». Чиновниця також запевнила, що у всіх школах Львова постійно відбуваються заходи, які мають на меті сприяти поширенню української мови.

У другому випадку, пов’язаному з роликом у Тік-ток, лише розмовами не обійшлося. Головна державна інспекторка відділу складського обліку Львівської митниці Юлія Дрига 12 квітня необачно похизувалася дорогим вбранням та аксесуарами в розмові з львівським блогером Ніколасом Кармою. Через годину після публікації її звільнили.

Причиною звільнення стало саме відео, яке вже зникло з профілю Ніколаса Карми, але збереглося в інших користувачів. Звільнення Дриги підтвердили в прес-службі митниці. «Ця дівчинка у нас більше не працює», – запевнили журналістів.

Керівник Львівської митниці Андрій Кузнік розповів журналістам, що згадана інспекторка написала заяву на звільнення «за згодою сторін». «Важко тепер усім пояснити, де вона взяла ці речі. Як в анекдоті про доньку-повію. Перед тим, як щось зробити або сказати, треба думати про наслідки, а коли ти на державній службі, то про це треба думати 24/7», – прокоментував інцидент керівник Львівської митниці.

У відео в Тік-ток, яке обурило мережу, Юлія Дрига розповідала, що її капелюх від Руслана Багінського коштує 18 тисяч гривень, повідець для собачки від модного дому Gucci – $200, сумочка Louis Vuitton – $1500, взуття Hermes – $800, а годинник Cartier –$5000. Інші елементи вбрання коштували до двох тисяч гривень.

На запитання блогера, чим вона займається, інспекторка відповіла, що працює «трошки на себе, трошки на державу». Водночас у декларації за 2023 рік Юлія Дрига вказала 136 тис. грн зарплати на митниці, 3 тис. доларів готівки та 41 тис. грн отриманих від приватного підприємця, а також частку 50% у власності квартири у Львові. Доходи тепер вже колишнього чоловіка Олексія Дриги, який працює інспектором-кінологом Львівської митниці, в декларації вона не зазначила. Серце дівчини, як вона розповіла блогеру, не зайняте.

Після того, як відео спричинило скандал, Юлія сама попросила Ніколаса Карму видалити відео, і він дослухався до прохання. При цьому дівчина заявила, що всі показані в ролику речі – підробка.

«Про це вона особисто мені розповіла під час коментаря і в сльозах просила написати наступне: на митниці вона працює з серпня 2023-го, ще не встигла адаптуватися до роботи, годинник Cartier – копія, сумка Louis Vuitton – то стара колекція, але оригінал, яка була куплена давним-давно за гроші від бізнесу (інтернет-магазину). Водночас на моє конкретне запитання: «Що з того всього, що ви назвали на відео, є оригіналом?» дівчина відповіла: «Нічого!» Трохи плутанина», – написав у своєму Telegram-каналі львівський журналіст Тарас Середич.

Прикметно, що львівські ЗМІ, розповідаючи про цю історію, як правило нагадували, що за свіжими даними сервісу Оpendatabot, саме Львівщина виявилася найбільш корумпованою областю в Україні.

Арсен Аваков взявся за вирощування горіхів на Закарпатті

Після звільнення з посади глави МВС України Арсен Аваков зник з медійного та політичного простору. Втім, це зовсім не означаϵ, що він сидить, склавши руки. Відомо, що зараз Арсен Аваков перекваліфікувався у… виробника лісових горіхів. Колишній міністр тепер володіϵ компаніϵю «Карпатські золоті горішки», яка працює у Закарпатській області.  

В горіховому саду, яким володіϵ Арсен Аваков, вирощують фундук для продажу, в основному, в країни ЄС. Співвласником згаданої компанії він став в 2023 році. Разом із Аваковим співвласниками компанії «Карпатські золоті горішки» також є його офіційна дружина, Інна Авакова, а також харківський бізнесмен та екс-нардеп Ігор Котвіцький та дружина народного депутата із Закарпаття Марина Лунченко.

Фундук, який вирощують в закарпатських садах Арсена Авакова, – один з найпопулярніших горіхів серед українських садівників. Якщо свідчить статистика від українських аграріїв за 2023 рік, в цей період в Україні сформувалися більш ніж 2300 гектарів нових садів. При цьому більше половини із них зайняті черешнею та горіхами. Що стосуϵться горіхових насаджень, то 80% з них зайняті саме ліщиною.

Ліщиновий сад ТОВ «Карпатські золоті горішки» у Хустському займає близько 900 га і є одним з найбільших в Україні. Перші саджанці, завезені Італії, висадили у 2016 році. Директором компанії тривалий час був теперішній перший заступник губернатора Закарпаття, депутат обласної ради від партії «Рідне Закарпаття» Мирослав Білецький.

Додамо, що лісові горіхи в регіоні вирощує також родина народного депутата Роберта Горвата, який разом з Валерієм Лунченком є засновниками партії «Рідне Закарпаття». У жовтні 2023 року Роберта Горвата запідозрили у привласненні сотень гектарів землі державного підприємства, які за даними ЗМІ хотіли відвести під вирощування ліщини.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?