Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Смерті мобілізованих та статки топ-чиновників регіону


Жоден губернатор чи мер обласного центру регіону не зайняв першого місця в загальнонаціональних рейтингах чиновників з найбільшими статками. Зате найбагатшою виявилася дружина градоначальника Львова.

Чергова смерть мобілізованого викликала протести у Бучачі на Тернопільщині

Після кількаденного перебування у приміщенні Територіального центру комплектування (ТЦК) в Бучачі помер 49-річний Ігор Мейхер, хворий на епілепсію. Першим ЗМІ, який повідомив про цю ситуацію, стало тернопільське видання «20 хвилин», журналісти якого отримали ексклюзивні свідчення його сестри та дізналися деталі ситуації.

«У нас тут бунт – у ТЦК чоловіка вбили» – повідомили редакцію постійні читачі з Бучача вранці 29 лютого. Журналісти «20 хвилин» почали перевіряти інформацію в силових структурах. Там спочатку не коментували подію, але запевняли, що смерть чоловіка була природною. Мовляв, дані про те, що він у забоях та синцях, недостовірна.

Журналісти обдзвонили й місцевих активістів – у всіх версії різнились. Вже коли знайшли телефон родичів та поспілкувались із сестрою, яка саме везла тіло брата до моргу в Чортків,  на сайті поліції оприлюднили офіційну версію.

«У четвер, 29 лютого, близько 7 години ранку до співробітників відділення поліції №2 міста Бучач надійшло повідомлення від чергового лікаря про те, що у лікувальному закладі раптово помер 49-річний житель Чортківського району. Виїхавши на місце події, поліцейські встановили, що 27 лютого орієнтовно о 17 годині чоловіка без свідомості каретою швидкої допомоги доправили до місцевої лікарні з території роти охорони місцевого ТЦК, що на вулиці Підгаєцькій у Бучачі. За попередніми даними, медики діагностували у нього напад судом, анамнез – епілепсія» – повідомили у відділі комунікації головного управління поліції в Тернопільській області.

Під час огляду тіла померлого видимих тілесних ушкоджень та слідів насильницької смерті не було виявлено, запевняють у поліції. А для встановлення причини смерті тіло чоловіка направили на судово-медичну експертизу. Вирішують питання про внесення даного факту до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство з приміткою «Природна смерть».

На цей момент кілька десятків людей уже вийшли на протест до будівлі Бучацької міської ради. Більшість із них були мешканцями села Медведівці Чортківського району, де проживав померлий. Люди вимагали, щоб до них вийшли працівники відділу ТЦК , а також представники влади.

Проте з’явився лише заступник начальника місцевої поліції, якого обурена публіка слухати не стала. А міський голова Бучача Василь Фреяк цинічно заявив журналістам, що «це стосується Трибухівецької громади, не Бучацької, ми зацікавлені в тому, щоб поліція розібралася і якщо люди винні, мають понести відповідальність».

Сестра загиблого Надія Безпалюк розповіла журналістам «20 хвилин» про те, що відомо родичам. За її словами, співробітники ТЦК схопили її хворого на епілепсію брата прямо на вулиці села Медведівці ще у неділю, 25 лютого. Він зміг повідомити про своє місцеперебування лише наступного дня, при цьому на лікарську комісію його не викликали. А ввечері 27 лютого чоловік перестав виходити на зв’язок, за четвертим разом відповіла якась жінка і сказала, що «він у комі в реанімації, не дзвоніть сюди». Вранці 29 лютого Ігор Мейхер помер, не приходячи до свідомості. У нього залишилася дружина і двоє синів, які зараз живуть за кордоном.

«Який би він не був і що про нього не говорили б – мені брата ніхто не верне. Я не хочу садити нікого, не хочу, щоб на ТЦК дивились як на ворогів. Але ж вони мають бачити, кого беруть! По ньому ж було видно – пальці не працювали, нога поломана – на бік. Якщо здоровий – хтось мусить воювати. Але тут навіть візуально було видно, що в нього проблеми! Невже за ці всі дні, що брат був у ТЦК, не могли підняти документи, що в нього епілепсія?» – сказала Надія Безпалюк журналістам.

Протестуючі у Бучачі через кілька годин розійшлися, а наступного дня, 1 березня, начальник управління поліції в Тернопільській області Сергій Зюбаненко повідомив, що судмедексперти встановили: чоловік ймовірно впав під час епілептичного нападу, це призвело до закритої черепно-мозкової травми з крововиливом. Справу передають Державному бюро розслідувань, кримінальне провадження розпочала також Тернопільська спеціалізована прокуратура.

Того ж дня ситуацію, нарешті, прокоментувати в Тернопільському обласному ТЦК. «По даному факту проводиться розслідування. Військовослужбовці центру комплектування будуть сприяти проведенню розслідування та з’ясуванню істини по справі. З приводу даної трагедії співчуваємо родині померлого» – сказано в повідомленні установи.

Староста Медведівців Галина Бабій розповіла, що Ігор Мейхер був хорошою людиною, спокійний, привітний, доброзичливий. Він не працював, але допомагав всім, хто його просив. Бабій додала, що два роки тому чоловіку вручили повістку. Він пройшов медичну комісію, але через епілепсію його завернули.

Це не перша смерть мобілізованого з епілепсією в регіоні. 23 лютого поховали 29-річного житель села Батьків Дубенського району Рівненської області Ігоря Мельника, який помер на третій день після мобілізації.

14 лютого чоловік поїхав у лікарню через погане самопочуття. За словами сестри, він мав слабке здоров’я – високий тиск та епілепсію. Пізніше зв’язок із Ігорем обірвався, однак відомо, що на той момент він проходив військово-лікарську комісію (ВЛК) і потрапив на полігон. Через три дні, 16 лютого, батькам сповістили, що їхній син помер.

Хто з очільників регіону потрапив у всеукраїнські рейтинги найбагатших?

Жоден губернатор чи мер обласного центру Західної України не зайняв першого місця в загальнонаціональних рейтингах чиновників, які мають найбільше нерухомості, грошей чи дорогих автомобілів. Зате найбагатшою виявилася дружина градоначальника Львова.

На початку січня 2024 року українці нарешті змогли отримати доступ до публічних декларацій українських чиновників, яких зобов’язали подати звітність про власні доходи за 2021 та 2022 роки. Наше видання проаналізувало звітність губернаторів та мерів обласних центрів за 2022-й, виділивши чиновників восьми західноукраїнських областей.

В рейтинг найзаможніших, які задекларували найбільше грошових коштів (з урахуванням дружин), увійшли два представника регіону. Третє місце зайняв в. о. мера Рівного Віктор Шакирзян – 1,39 мільйона доларів, а п’яте – мер Чернівців Роман Клічук з 735,4 тисячами доларів. Перше місце з величезним відривом займає мер столиці Віталій Кличко (8,9 мільйона доларів), друге – губернатор Кіровоградської області Андрій Райкович (2,48 мільйона доларів), а четверте – мер Дніпра Борис Філатов (897,5 тисячі доларів).

У ТОП-5 власників квартир та будинків серед мерів та голів обласних військових адміністрацій (ОВА) – лише один представник регіону, губернатор Буковини Руслан Запаранюк, який зайняв третє місце. Сам голова Чернівецької ОВА задекларував часткову власність на квартиру площею майже 50 квадратних метрів у Чернівцях. У його дружини – чотири квартири у Чернівцях: на 61, 58 та дві по 49 кв. м. В об’єктах незавершеного будівництва у жінки також значиться «скромна» квартира на 205 кв. м у Чернівцях.

Рейтинг шанувальників нерухомості очолює мер Черкас Анатолій Бондаренко, у якого 8 квартир та будинків, на другому місці голова Миколаївської ОВА Віталій Кім (7 квартир), на четвертому – мер Дніпра Філатов з 5 житловими об’єктами. П’яте місце в рейтингу ділять губернатори Кіровоградської та Житомирської областей: у Андрія Райковича та Віталія Бунечка по чотири житлових об’єкти.

Серед розпорядників найбільших автопарків теж лише один представник регіону – мер Луцька Ігор Поліщук. Він зазначив, що не мав власного авто, але задекларував користування чотирма автомобілями своїх родичів. Зокрема, Поліщук вказав Volkswagen Polo 2015-го року випуску, що належить його матері, Volkswagen Touareg 2012-го та BMW 745D 2008-го вітчима, а також Audi A8 2015-го його рідного брата.

Перше місце у цьому рейтингу займає мер Черкас (12 авто, з яких 10 були придбані у 2022 році), на другому місці мер Дніпра (8 автомобілів та два мотоцикли), на третьому – відсторонений нині мер Сум Олександр Лисенко (6 вантажних автомобілів), на четвертому – голова Вінницької ОВА Сергій Борзов (4 авто).

У ТОП-5 мерів та голів ОВА з найбільшими доходами (теж з урахуванням дружин) друге місце зайняв градоначальник Ужгорода Богдан Андріїв (39,8 мільйона гривень), який зовсім ненабагато відстав від лідера, голови Кіровоградської ОВА Райковича (40,4 млн грн). Наступні в рейтингу офіційно отримують значно менше: мер Житомира Сергій Сухомлин – 14,6 млн грн., мер Черкас Анатолій Бондаренко – 10,67 млн грн., мер Вінниці Сергій Моргунов – 7,46 млн грн.

А от у рейтингу найзаможніших партнерок чиновників представниці Західної України зайняли перше і друге місця. Лідер – дружина мера Львова Андрія Садового, Катерина Кіт-Садова, яка володіє акціями сімейної Телерадіокомпанії «Люкс» на 2,9 мільярди гривень, отримала від цієї компанії майже 2,4 мільйони гривень.

Дружина мера Львова також тримала у готівці 28 тисяч доларів та 430 тисяч гривень, у банку – 6,7 тис. грн. Садовий також зазначив, що його теща мала 154,8 тис. грн. на карті. Попри те, що сам Садовий власної нерухомості не мав, у власності його дружини був житловий будинок на 660 кв. м у Львові, а також дві земельні ділянки у місті - на 702 та 301 кв. м. Дружина Садового мала й два автомобілі – Mercedes-Benz V300 2021-го року випуску та Skoda Kodiaq 2017-го.

Влада Андріїв, дружина мера Ужгорода Богдана Андріїва, володіє акціями на 35 мільйонів гривень, від яких отримала понад 18 мільйонів гривень доходів. У 2022 році Влада Андріїв зберігала 104 тисяч євро та 322 тисячі гривень на картках, а також 505 тисяч євро та 2,1 млн грн. у готівці.

Дружина Андріїва володіла автомобілем Mercedes-Benz ML 350 4Matic 2012-го року випуску та могла користуватися Audi Q8 2019-го року. Окрім того, вона мала чотири земельні ділянки у Закарпатській області: дві в Ужгороді та по одній у селах Сторожниця та Оноківці. Жінка також володіла низкою об’єктів нерухомості в Ужгороді: магазином на 110 кв. м, нежитловою будівлею на 273 кв. м в та нежитловим приміщенням на 71 кв. м.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?