Новини



«Ощадбанк» фінансуватиме будівництво сотні вітряків в Карпатах попри протести гуцулів


Державний «Ощадбанк» візьме участь у фінансуванні зведення в Карпатах сотні вітротурбін загальною потужністю 520 МВт.


Як повідомив заступник голови правління «Ощадбанку» Юрій Каціон, президент та уряд України підтримують виробництво вітряків українською компанією. Окрім державного банку, зведення вітряків також фінансуватимуть комерційні компанії та приватні інвестори.

«Наш партнер – це національний виробник вітроенергетичного обладнання. Про важливість підтримки яких говорив Президент і представники Уряду на презентації платформи «Зроблено в Україні». Зиск від реалізації проекту також отримують й громади, які одержать нові робочі місця, частку доходу від продажу електроенергії та суттєвий обсяг додаткових податків у місцеві бюджети», – написав у Facebook Юрій Каціон.

Йдеться про компанію «Френдлі Віндтехнолоджі», яка має намір збудувати в Карпатах вітроелектростанції (ВЕС) загальною потужністю понад 500 мегават. Перший вітряк – на межі Закарпатської та Львівської областей – вже встановили у січні 2024 року. Загалом ВЕС у Нижній Воротах матиме потужність 80 МВт. Ще 30 вітряків загальною потужністю 150 МВт планують розмістити на 18 гектарах полонини Руна.

Будівництво ВЕС на території Тур’я-Реметівської громади викликало резонанс у суспільстві, адже полонина є відомим туристичним магнітом Гуцульщини.

"Побудувати вітропарк на полонині − дуже невдала ідея. Проєктований вітропарк чи не з усіх боків оточений об’єктами природно-заповідного фонду. Ця територія віднесена до Смарагдової мережі. Тут мешкає велика кількість червонокнижних видів (за знищення яких передбачена відповідальність за українським законодавством) та видів, які перебувають під охороною Бернської конвенції. У разі будівництва ВЕС тут постраждає все живе. До того ж, звівши вітропарк, Україна порушить свої міжнародні зобов’язання, що в часи війни та в контексті наших прагнень увійти до європейської сім’ї виглядає абсолютно абсурдно" − заявили тоді в екологічній організації Free Svydovets.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?