Новини



Львівські ліцеїсти публічно зіґували та кричали "Зіґ хайль!"


Суд першої інстанції вирішив, що за нацистські вітання своїх дітей їхні батьки сплатять по 850 гривень штрафу. Проте це рішення може бути оскаржене.

Залізничний районний суд Львова визнав винним у неналежному виконанні батьківських обов’язків батьків трьох школярів, які у приміщенні ліцею вигукували "Зіґ хайль" одночасно з нацистським салютом - зіґою (підняттям правої руки "від серця до сонця"). Кожен з батьків має сплатити 850 грн штрафу.

Як вказано у постановах суду, випадок трапився 5 лютого 2024 року у приміщенні львівського ліцею «Гроно», що у мікрорайоні Левандівка. Приблизно о 14:00 троє неповнолітніх хлопців у приміщенні ліцею вигукували "Зіґ хайль" одночасно з нацистським салютом.

Нацистське вітання зазвичай складається із піднятої правої руки та вигуку "Хай живе Гітлер!" (Heil Hitler). "Зіґ хайль" часто повторював Адольф Гітлер наприкінці своїх промов. Нацистські висловлювання та жести є забороненими в Україні відповідно до закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Про цей випадок повідомили поліцію, яка склала щодо батьків учнів протоколи про неналежне виконання батьківських обов’язків. У судових постановах не вказаний вік школярів, чи клас, у якому вони навчаються. Батьки дітей визнали свою провину в неналежному виконанні батьківських обов’язків.

Усі справи розглянув суддя Дмитро Боровков, який визнав батьків школярів (Галину Митюк, Семена Пігура та Галину Стецій) винними у вчиненні адмінправопорушення, оштрафувавши кожного на 850 грн, також вони мають сплатити по 605 грн судового збору. Постанови ще можна оскаржити.

Нагадаємо, що за рішенням Другого великого збору ОУН(б), гасло "Слава Україні! Героям слава!", яке нині є офіційним привітанням у ЗСУ, повинне було виголошуватися разом із зіґою. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?