Новини



Прем'єр Польщі: Розглядаємо тимчасове закриття кордону з Україною для товарообігу


Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив 28 лютого, що його країна може тимчасово повністю закрити кордон з Україною.

«Я не приховую, що ми говоримо з Україною про тимчасове закриття кордону. Я готовий до жорстких рішень щодо кордону, але за погодженням з Україною», – сказав Дональд Туск на брифінгу в Варшаві.

Прем’єр-міністр Польщі також зазначив, що йдеться і про обмін товарами з Україною. Про перекриття кордону та припинення товарообігу Туск говоритиме з польськими фермерами, які протестують на кордонах, у четвер, 29 лютого.

За словами Туска, першочергово обговорюються ліміти безмитного експорту української агропродукції, оскільки ті обсяги, які пропонує Євросоюз та Україна, є «неприйнятними». Прем’єр-міністр заявив, що Польща пропонуватиме у Брюсселі зменшити ліміти продукції без розмитнення до довоєнного часу.

«Було зроблено спробу трохи обмежити надходження сільгосппродукції з України – щоб безмитно потрапляло стільки ж, скільки у 2022 і 2023 роках. Польща пропонуватиме в Брюсселі, щоб базовим періодом були не 2022-2023 роки, а час до війни», – повідомив він.

Варто зазначити, що Дональд Туск озвучив можливість виключно торгово-економічного аспекту перекриття кордонів. Натомість прем’єр-міністр не говорив про обмеження пасажирського руху між Україною та Польщею.

На момент публікації українська сторона не прокоментувала можливе закриття кордонів.

Нагадаємо, кілька тижнів поспіль на території Польщі тривають протести польських фермерів, які виступають проти «зеленої угоди» Євросоюзу. Угода передбачає продовження безмитної торгівлі з Україною до 2025 року. Поляки заявляють, що через відсутність європейських стандартів у вирощуванні зерна українські аграрії можуть безперешкодно продавати агропродукцію до Європи та Польщі, що загрожує польським агропідприємствам.

Зокрема, польські протестувальники вийшли мітингувати на кордоні з Україною, де заблокували рух вантажівок із зерном та системно нищать українське збіжжя, висипаючи його з автомобілів та залізничних вагонів. На думку українського уряду, знищення агропродукції з України схоже на сплановані диверсії.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?