Новини



Захмарні ціни на оренду житла у Львові: Садовий назвав головну причину


Мер Львова Андрій Садовий пояснив, чому власників квартир, який підняли ціни на оренду житла в перші тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, так і не покарали.

За словами мера Львова, насправді випадків, коли власники житла роздували ціни на оренду, було не так вже й багато.

Він оцінив кількість таких нечесних господарів житла в один відсоток і назвав їх мародерами, пише РБК‑Україна.

– Я знаю тисячі випадків, коли люди безкоштовно приймали у себе вдома наших українців зі сходу. Годували їх і забезпечували всім необхідним. Я знаю багато готелів, хостелів, які знизили ціни. Я знаю хостели, які безкоштовно селили людей. І на цьому тлі, можливо є 0,5-1%, які на цьому хотіли заробити. Це мудаки, це мародери. Тому що в часи війни заробляти гроші на людях, які в біді – я вважаю, що це злочини, – сказав мер Львова.

Він підкреслив, що з такими людьми спілкувалися і їх дії робили максимально публічними. Також Садовий пояснив, чому такі мародери не були покарані.

– Є одна проблема. Для того, щоб поліція відкрила кримінальну справу, людина, до якої звернулися з вимогою заплатити велику оплату, повинна написати заяву в поліцію. А люди не хочуть писати заяву в поліцію. А якщо немає заяви в поліцію, ти не можеш відкрити кримінальну справу, – пояснив Садовий.

Він додав, що у Львові є житло громадян Росії і його досі не забрали. Мер Львова навіть направив величезні списки такого житла в державні органи, але є певні процедури для таких рішень.

Садовий підкреслив, що хотів би, щоб хоч одну людину, яка здавала до винайму житло без ремонту і за космічними цінами, покарали. Він додав, що зробив для цього максимум, і в деяких випадках ціни навіть вдалося збити.

Але замінити собою поліцію, СБУ і так далі, мер міста не може. Тому громадяни повинні самі заявляти про такі ситуації та писати заяву в поліцію.

Дозволимо з вельмишановний паном Садовим не погодитися щодо термінолоґії «мудаки, мародери».

Є вільний ринок. Є попит та пропозиція. Є купівельна спроможність.

Якщо один зі східняків собі годен дозволити винайняти помешкання, наприклад, за $2000 на місяць, а хтось запропонував за таку ціну люксусове приміщення – то значить, що «покупець» і «продавець» знайшли одне одного. І це нормально.

Але ж до «продавця», що здає оте люксусове приміщення могли звертатися тисячі «покупців», які були готові платити за помешкання не більше, скажімо, $200.

Ось так і виникає байка про «мудаків і мародерів».

А тим часом середньозважені ціни на винайм помешкань зросли не лише ві Львові. Цікаво, тамтешні міські голови так само шось кажуть про своїх міщан, же вони «мудаки»?

На знятку понижче – дані про ціни від аґенції OLX Нерухомість:


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?