Новини



Жителі двох тернопільських багатоповерхівок відмовилися від централізованого теплопостачання


Від централізованого теплопостачання в Тернополі відмовилися жителі ще двох будинків. Зараз в Тернополі із майже 1 600 багатоквартирних будинків із централізованим теплопостачанням залишились 642.

Цього разу від централізованого теплопостачання відмовилися жителі багатоповерхівок на вулиці Лучаківського, 13 і Будного, 22.

Голови ОСББ цих будинків Григорій Бурик і Людмила Пільгун розповіли, для цього створювали ініціативну групу й збирали підписи жителів будинку, повідомляє Суспільне.

Один із тих, хто "за" перехід на індивідуальне опалення, мешканець будинку на вулиці Лучаківського, 13, Володимир Петрокушин.

– Я хочу тепла, я собі включив. Не хочу, виключив. Відсотків 70, певно, вже перейшло. Але щодня люди ставлять. Щодня працюють.

Щоб відмовитися від централізованого опалення, розробити проєкт і закупити необхідне обладнання, витратили майже 140 тисяч гривень, розповів Григорій Бурик.

У будинку 163 квартири. В 128-ми з них вже встановили індивідуальне опалення.

– Основна складова цього – газ. Виявилося, що газу на всі котли нам буде не вистачати. Треба було виносити рішення: або стояки міняти до шостого поверху, або змінювати систему лежака постачання газу. Стояки було би набагато складніше. Ми вирішили зробити лежак. І треба було зробити, щоб було більше тиску газу. І ми змушені були, це може вперше в Тернополі таке, ми використовуємо дві системи, – каже про подробиці Бурик.

Голова ОСББ Людмила Пільгун каже, що зараз будинок на вулиці Будного, 22 повністю відключений від теплопостачання і подачі гарячої води.

– Ми вже приступили до реалізації проєкту реконструкції нашої магістралі. Ми будемо виконувати її в 2 етапи. Мешканці з цим погодилися. Кошти ми зібрали, труби ми підготовлюємо і з 25-го числа ми будемо працювати. І буде в нас реконструкція газової магістралі. Будемо розносити по лежаках, щоб навантаження було менше на систему, щоб всі люди були з газом і теплом, – пояснює Пільгун.

Голова правління ОСББ Тернополя Сергій Лупак розповів, як бути з тими мешканцями, які не дають згоду на відключення від централізованого теплопостачання.

– Є в нас будинок, також на масиві Дружба. Минулого року три квартири залишилися на центральному опаленні. За рішенням загальних зборів було ухвалено, що у зв'язку з тим, що несправні внутрішньобудинкові мережі, вони не запустили теплоносій в будинок. І ці мешканці обігрівали свої помешкання просто масляними радіаторами. Пару абонентів, які з фінансових причин чи інших, чи може просто не хочуть, не мають можливості, вони будуть оплачувати за послуги аварійного обслуговування.

Ось так не просто тернополянам вдається долати тяжкий і громіздкий спадок ще сов'єцької доби: централізовану систему опалення та обігріву води.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?