Новини



Модернове житло для східняків на Львівщині: візуалізація


30 квартир-студій для постраждалих родин з'являться завдяки реновації гуртожитку у Неслухові в Новояричівській громаді, що на Львівщині

Проект до 1 листопада реалізує команда благодійного фонду «Запорука» спільно з італійськими партнерами – фундаціями Soleterre Onlus та Rosa Pristina. Про це ZAXID.NET розповіли у Фонді.

Від початку війни Новояричівська селищна громада на Львівщині прихистила понад 2 тисячі східняків з окупованих та територій, де ведуться бої. Серед переселенців – 580 дітей.

Родини знайшли тимчасовий прихисток вдома у місцевих мешканців. Громада допомагає з продуктами й предметами першої необхідності.

Та належні умови для розміщення усіх сімей відсутні. Більше 150 людей, змушених покинути Донбас та південні реґіони країни, живуть у шкільному приміщенні.

У вересні, з відновленням навчального року, або ці родини залишаться без даху над головою, або діти залишаться без школи.

У власності громади є старий гуртожиток у селі Неслухів, який після реконструкції та облаштування стане гідним житлом для постраждалих сімей.

— 30 най невеликих, але по-домашньому затишних квартир – з окремими кухнею та ванною кімнатою, оновлені місця загального користування, сучасний дитячий майданчик, – говорить засновниця та президентка благодійного фонду «Запорука» Наталія Оніпко.

Вартість реконструкції – 17 млн гривень, з яких вже зібрано 15 млн. Меморандум про сприяння та підтримку з керівництвом Львівської районної державної адміністрації підписаний та розпочато підготовчі роботи.

Раніше, для заміщення корінного населення, комуністи влаштовували або Голодомор в 1932-33 роках на Україні, чи в 1946-47 роках в свіжоокупованих Галичині та Волині. Ну або масове вивезення населення в товарних вагонах на Сибір.

Зараз, як бачимо, західняки загалом, а галичани наввипередки самі собі роблять «харакірі»: своїх чоловіків і дівчат відправляють гинути «за Данбасс», натомість намагаються задобрити східняків-переселенців, які від 1991-року постійно закликали до себе «русскі мір» і, власне, залишаються досі його ментальним носієм. 

«Віддяку» за гостинність і турботу ці переселенці зможуть показати на перших-ліпших виборах, де вони дружньо проголосують. А зак до того справа дійде — вони віддячують львів'янами вже сьогодні в простіший спосіб.

Вівці, які намагаються задобрити вовків, віддаючи когось на зжерання — і надалі залишаються вівцями. Щоб не сказати «тупими»...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?