Новини



Червоноград стане Шептицьким. На честь польського генерала?


Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вирішив перейменувати місто Червоноград на Львівщині на Шептицький.

«Червоноград стане Шептицьким! Комітет рішення ухвалив!», – повідомив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін. Остаточне рішення щодо перейменування міста народні депутати голосуватимуть на сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, на початку жовтня 2023 року під час громадського обговорення присутні мешканці виступили проти зміни назви Червонограда, запропонувавши перейменувати його на Червоноград. Згодом спеціальна робоча група обрала 14 варіантів перейменування Червонограда, які і виставили на електронне голосування, під час якого найбільшу підтримку отримала пропозиція залишити стару назву. Варіант перейменування міста на Шептицький під час електронного голосування набрав 100 голосів і посів третю позицію.

Депутати Червоноградської міської ради не дійшли згоди щодо розгляду питання про звернення до парламенту з приводу перейменування міста, тому рішення прийматиме Верховна Рада.

Історична назва Червонограда – Кристинопіль. Місто у 1692 році заснував коронний гетьман Польщі Фелікс Казимир Потоцький і назвав його на честь своєї дружини Кристини Любомирської. Цю назву місто зберегло до 3 листопада 1951 року, коли указом президії Верховної Ради УРСР утворено Забузький район та Червоноградську міську раду.

У 1892 в Святоюрському монастирі отців Василіян в тодішньому Кристинополі складав обіти майбутній митрополит Андрей Шептицький. У цьому ж монастирі у 1898-1899 роках Андрей Шептицький викладав богослов'я.

При цьому в інтелектуальних колах Львова жартують, що насправді колись польский Кристинопіль перейменують не на честь митрополита Андрея, а на честь його молодшого брата Станіслава, який у 1918 році став генералом Війська Польського і начальником його Генерального штабу. Зокрема, під його проводом поляки знищили Західно-Українську народну республіку.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?