Новини



Підприємці Луцька не хочуть фінансувати війну


У січні 2024 року бюджет Луцької міської громади недоотримає близько 31 млн гривень податку на доходи фізичних осіб. Про це стало відомо під час сесії Луцької міської ради, що відбулася 31 січня.

Міський голова Луцька Ігор Поліщук повідомив, що станом на кінець січня виконання бюджету Луцької громади по доходам від ПДФО становить лише 78,2%. Тобто бюджет міста недоотримає близько 31 млн гривень.

"Ми маємо зробити детальний аналіз ситуації по динаміці надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджету. Я сподівався на більші доходи ПДФО у грудні. У січні негативна динаміка збереглася. Одна з можливих причин такого явища – вихід підприємців у тінь. У нас військовий час. І зараз нічого планувати неможливо навіть на місяць наперед" – заявила на сесії міськради директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Луцької міської ради Лілія Єлова.

Нагадаємо, в кінці минулого року Киїів вилучив з місецвих бюджетів ПДФО, який сплачують військовослужбовці. Зокрема, втрати бюджету Луцька від цього рішення оцінюються в 350 мільйонів гривень.

При цьому фінансові аналітики вважають, що головною причиною переходу підприємців у тіньовий сектор економіки є не стільки ПДФО, у випадку якого можливе застосування пільг, а військовий збір. Особливістю військового збору є його фіксована ставка, розмір якої становить 1,5 відсотка від доходу, яка не залежить від об’єктивних та суб’єктивних факторів. 

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?