Новини



Волинським ухилянтам допомагали втекти за кордон організації нардепа і віце-губернатора


У 2023 році понад 900 чоловіків мобілізаційного віку залишили країну за сприяння Волинської ОВА через систему «Шлях», частина з них не повернулася.

Частині з них виїхати допомагала громадська організація "Волинський актив молоді". Щонайменше 18 військовозобо’язаних чоловіків завдяки цій організації виїхали за кордон і не повернулись. Наймолодшому 25 років, а найстаршому – 47 років.

Згідно з даними системи YouControl, одним з засновників цієї ГО є нардний депутат від партії "Слуга народу" Валерій Стернійчук. Двоє інших співзасновників – помічники  цього нардепа на громадських засадах Андрій Лев та Андрій Костенко. 

У коментарі журналістам Валерій Стернійчук заявив, що наявність його прізвища серед засновників організації є помилкою, бо він давно вийшов з її складу. "Я не маю зараз стосунку до цієї організації. Я був засновником, але позбавився цих прав", – заявив Валерій Стернійчук. Також заявив, що особисто звертався в СБУ, аби правоохоронці провели розслідування діяльності ГО.

Також частину чоловіків, які виїхали завдяки системі "Шлях", вносив туди благодійний фонд "Віримо в Україну", засновником якого є колишній заступник голови Волинської ОВА Юрій Гупало. За два роки фонд вніс до системи більше ніж 1,5 тис. чоловіків.

Серед "волонтерів" опинились Євген Мецгер – колишній керівник державного "Укрексімбанку", його до системи "Шлях" фонд вносив п’ять разів. Також у списку є футболісти «Динамо» (Київ), включно з Олександром Шовковським, колишній помічник глави Офісу президента Андрія Єрмака – Сергій Перман, сини народного депутата Геннадія Вацака (група "Довіра").

10 січня цього року у Юрія Гупала і директора фонду "Віримо в Україну" провели обшуки, а 12 січня Юрій Гупало написав заяву на звільнення. Проте публічно інформації про слідчі дії наразі немає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?