Новини



Шеф поліції Польщі переплутав гранатомет з пляшкою горілки?


Начальник поліції Польщі Ярослав Шимчик уперше розповів свою версію інциденту в своєму службовому кабінеті. За його словами, вибухнув один з тубусів гранатометів, подарованих йому в Києві.

Ярослав Шимчик 11-12 грудня відвідував Київ з офіційним візитом, під час якого генерал отримав у подарунок два протитанкові гранатомети (ймовірно, RGW-90), які, за словами української сторони, були використані. Як зазначають експерти, постріл з цього гранатомета може пробити 500-міліметрову танкову броню.

«Перший подарунок надійшов від голови Національної поліції України Ігоря Клименка. Це був уживаний протитанковий гранатомет, з якого стріляли по російських танках. Він виглядав як довга труба, закрита з двох боків пінополістиролом. Його перетворили на динамік. Клименко, як розповів один із членів делегації, навіть увімкнув музику, щоб продемонструвати його роботу. Українці запевнили, що всередині не було вибухових матеріалів», – повідомила радіостанція RMF з посиланням на джерела в поліції.

Пізніше польські поліцейські зустрілися з головою Державної служби з надзвичайних ситуацій України Сергієм Круком. Після зустрічі його заступник Дмитро Бондар подарував Ярославу Шимчику ідентичний тубус гранатомета, запевнивши, що він використаний та безпечний. «Вони також сказали, що його можна перевозити без якихось документів і що він коштує як брухт», – додає RMF.

Після повернення в Польщу Ярослав Шимчик залишив «подарунки» з України у кімнаті відпочинку свого кабінету. За його словами, наступного дня після повернення він хотів перекласти подарунки, і як тільки перевернув один із гранатометів на підлогу – пролунав вибух. «Вибух був потужним – сила удару пробила підлогу та пошкодила стелю з іншого боку», – розповів глава поліції Польщі.

Своєю чергою, військові експерти розповіли ЗМІ, що такий гранатомет не міг вистрілити сам, якщо тільки він не був пошкоджений. Також можливо, що глава поліції міг натиснути на якусь частину пускової трубки, яка не була ретельно перевірена.

У польському МЗС інцидент прокоментували наступного дня, зазначивши, що вибухнув «подарунок з України» та звернулися за роз’ясненнями до української сторони. У МЗС України та посольстві України в Польщі цей інцидент наразі не прокоментували.

В ефірі телеканалу Polsat News депутати Сейму Польщі обговорили інцидент із головним комендантом варшавської поліції Ярославом Шимчиком, який розрядив гранатомет у своєму кабінеті. Найоригінальнішу версію події запропонував депутат від партії "Право і справедливість" Марчін Пожучек. На його думку, голова столичної поліції переплутав гранатомет із... стилізованою пляшкою алкоголю.

Пожучек розповів історію, як у його окрузі дарували пляшку горілки, зроблену у вигляді вогнегасника. Наведений приклад розвеселив решту депутатів, які перебувають у студії. "Так що, Шимчик бачить гранатомет і думає: "Пляшка!" – іронізували вони.

Як писав ЗУНР, 14 грудня в будівлі головного управління поліції Польщі у Варшаві стався вибух, унаслідок якого до лікарні госпіталізували очільника відомства генерала Ярослава Шимчика. Також стався обвал стелі та пошкоджені кілька кабінетів будівлі. Польські ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили, що вистрілив гранатомет, подарований українцями.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?