Новини



Віктор Орбан спровокував скандал шарфом з мапою «Великої Угорщини»


Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан спровокував скандал появою на футбольному матчі в шарфі, на якому в складі Угорщини будо зображено частини України, Словаччини, Румунії, Сербії, Хорватії та Австрії.

Ввечері в неділю, 20 листопада, Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини» з частинами Австрії, Словаччини, Румунії, Хорватії, Сербії й України в її складі. В українському випадку йдеться про територію нинішньої Закарпатської області.

Ці території належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни. За Тріанонським договором 1920 року Королівство Угорщина втратило значну частину своєї колишньої території. В Угорщині це досі вважається великою історичною ганьбою.


У вівторок, 22 листопада, на інцидент відреагувало Міністерство закордонних справ України, викликавши угорського посла. «Пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин. До МЗС України буде запрошений угорський посол, до відома якого буде доведено неприйнятність вчинку Віктора Орбана», – написав речник МЗС Олег Ніколенко в Twitter. Також протест послу Угорщии висловили в Румунії.

Пізніше Віктор Орбан на своїй сторінці у Facebook відреагував на черговий скандал з картою «Великої Угорщини». «Футбол – це не політика. Давайте не вбачати те, чого немає. Збірна Угорщини – команда всіх угорців, де б вони не жили!», – написав він.

Орбан не вперше викликає обурення згадкою про «Велику Угорщину». У 2020 році він опублікував фотографію глобуса, на якому також зображені кордони Королівства Угорщина до закінчення Першої світової війни. Цей випадок викликав роздратування, особливо в Хорватії та Румунії.

З початку перебування Орбана на посаді прем'єр-міністра між Угорщиною та сусідніми країнами тривають суперечки щодо прав етнічних угорців, які проживають на колишніх територіях королівства. Так, за часів урядів Орбана угорцям в сусідніх державах щедро роздавали паспорти Угорщини.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?