Новини



Угорщина готова співфінансувати будівництво сміттєпереробного заводу на Закарпатті – голова облради (ВІДЕО)


5 вересня одне з крайових онлайн-видань опублікувало новину з посиланням на спільноту у соцмережі під назвою "Українське Закарпаття" про те, що Угорщина відмовилася фінансувати будівництво сміттєпереробного заводу у селі Яноші Берегівського району. Виявилося, що це брехня.

– Ця стаття взагалі не має відношення до реалій, які стосуються сміттєпереробного заводу та самого процесу. Це ґрантові гроші чотиристоронньої прикордонної програми — 5 мільйонів, які виграла "ЄОТС ТИСА", маючи план розвитку сміттєпереробної галузі на Закарпатті. Є певні етапи виконання цієї програми. Ґрант ми виграли. 5 мільйонів належать не Угорщині, а Европейському Союзу, — саме вони є ґрантодавцем. Угорщина є країною-партнером у цьому проєкті, оскільки наше сміття річкою Тиса тече до Угорщини. Це знають і закарпатці, і не закарпатці, — розповів Суспільному голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Зі слів Володимира Чубірка, цією програмою передбачені різні заходи, один з них — будівництво сміттєпереробного заводу.

– Швидше за все, буде добудова, тому що в попередні роки Европейський Союз уже давав гроші, близько мільйона евро, на будівництво частини заводу, а зараз він має добудуватися повністю. Враховуючи специфіку цього ґранту, то конкурс і тендер на будівельні роботи проводилися в Европейському Союзі, а не в Україні. Виконавцем є европейська компанія.

Тендер би закінчився вартістю приблизно 7,7 мільйона євро, відповідно 2,7 мільйона євро нам не вистачає. Насправді якщо ми дуже хочемо, то можемо їх виділити зі свого бюджету, профінансувати, і процес піде зразу, але враховуючи ситуацію, яку ми маємо в області — з переселенцями, з нашими військовими, ситуація важка, — то ми попросили угорців нас підтримати, — каже голова облради.

Це сталося під час війни, коли Угорщина, як і інші країни Євросоюзу, припинила будь-яке фінансування Україні, крім військової підтримки й гуманітарною допомоги, пояснив Володимир Чубірко.

Тому питання дофінансування будівництва сміттєпереробного заводу, звісно, в угорської відклалося.

– Потім у них почалися вибори, потім формування міністерств. Але за цей час Закарпатська облрада була в діалозі з урядом Угорщини щодо виділення цих 2,7 млн. Ми знаємо, що у них є постанова щодо того, щоб ці гроші були передбачені в бюджетах двох міністерств. На початку серпня у нас був заступник Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр, котрий вкотре підтвердив, що ці кошти виділять і вони будуть у нас, що ми можемо розраховувати на ці гроші, що вони не будуть нас заставляти фінансувати цю програму. Вчора я поспілкувався з міністерством закордонних справ Угорщини, де мені підтвердили, що гроші будуть виділені й що вони готові співфінансувати цей проєкт, — розповів голова Закарпатської облради.

Проєкт загалом на 7,7 мільйона евро. 5 мільйонів фінансує Европейський Союз з коштів прикордонної співпраці ґрантових проєктів "Румунія, Словаччина, Україна, Угорщина", 

– Саме з цього кошика ми отримуємо ці 5 мільйонів. 2,7 — це гроші, яких бракує за сучасними цінами за тендером, проведеним у Европі. Виконувати роботи буде європейська компанія. Ґрантоотримувач, тобто ми, мали додати ці гроші, а ми попросили допомоги в Угорщини. Угорці нам допомагають і від допомоги не відмовилися станом на сьогодні, — каже Володимир Чубірко.

За словами Володимира Чубірка, згідно з вимогами Европейської комісії до кінця цього року Закарпатська облрада має укласти угоду щодо реалізації сміттєпереробного заводу, а наступного року реалізувати. Для цього спочатку необхідно надати джерела фінансування тих грошей, яких не вистачає. Йдеться про 2,7 млн.

ДОВІДКА

– Сміттєпереробний завод у селі Яноші Берегівського району відкривали у грудні 2015 року. Тоді запустили у тестовому режимі сортувальну лінію. Проєктом передбачили, що у 40-ка населених пунктах Берегівського району мали встановити 70 пунктів роздільного збору сміття. Завод, який мав би переробляти за рік понад 30 тис. тонн відходів, не працював жодного дня. Для його повноцінної роботи необхідні місця для захоронення та компостування органіки.

– На будівництво тих споруд, які є на місці майбутнього заводу, вже витратили понад 14 мільйонів гривень з держбюджету та грантових коштів. За цю суму побудували кілометр під’їзної дороги, ангар, встановили прес і сортувальну лінію, пристосовану до сміття та інше обладнання.

– Програма транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна – належить до низки найавторитетніших донорських програм Евроунії. Програма має свої відгілки, спрямовані на розвиток пограничних стосунків між країнами, що погруповані територіяльно. Наприклад, одна з цих програм відповідала за співробітництво в кущі Литва‑Латвія‑Білорусь, інша – за напрямок Польща‑Білорусь‑Україна, і так далі.

– В кожній з цих програм є країна‑розпорядниця коштами ґрантів, які, дійсно, надає Еврокомісія, а не керівна країна в тому чи іншому напрямку. В згаданих випадках розпорядницею в першій трійці є Литва, в другій – Польща, а в програмі, до якої залучене Закарпаття – контролером є Угорщина: такий вибір Еврокомісії, а не самих країн‑учасниць програм.

Пряма мова Володимира Чубірка – у відео:


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?