Новини



Антилатинкова істерія триває: на Львівщині 16 власників авто змінили номерні знаки з Z i V на нові


За чотири місяці на Львівщині 16 власників авто змінили номерні знаки з літерами "Z" i "V" на "YА".

Для автовласників, які хочуть замінити номерні знаки із літерами "Z" та "V" послуга стала доступна з 27 травня.

– Проведено 456 первинних реєстрацій/перереєстрацій мешканцям Львівської області з видачею номерних знаків з "YА", — повідомив Суспільне заступник начальника Головного сервісного центру МВС у Львівській області Едуард Савік.

Загалом мешканці Львівщини зареєстрували 3294 транспортних засобів з типом палива "Е-ЕЛЕКТРО".

"Зелені" номерні знаки з латинськими літерами Z або Y згідно з наказом МВС України від 2 березня 2021 року – лише для електромобілів, електромобілів-таксі, електробусів та інших типів електротранспорту.

Літера Z означає "zero emisson", тобто нульові викиди. Загалом в Україні є майже 16 000 електрокарів із літерою Z на номерних знаках.

Варт також нагадати, що московські пропаґандисти літеру Z трактують як букву Ꙁ – ꙁємлꙗ з стародавньої кирилиці.

Щоправда, тоді постає питання, чому ж було не домальовувати той хвостик під сподом літери: це ж не так вже й важко зробити зайвий рух пензлем на по борту військової техніки?

Але найсмішніше, що ось ту стару і наближену до першозданного вигляду кириличну абетку реформував ніхто інший, як сам цар Пьотр Пєрвий! При чому за мету він собі ставив зближення русскої абетки з... латинською! А за взірець собі брав Голандський альфабет: що, зрештою для цього царя природньо, бо він був фанатом всього голландського, як відомо.

Тож внаслідок власноручної реформи азбуки Пьотром Пєрвим – буква ꙁємлꙗ зникла з російської абетки: натомість постала так звана «ґражданка», де Z-подібної літери вже нема. Власне, українська мова так само досі послуговується цією ж пєтро‑пєрвной «ґражданкою».

Тож щось нам фахові пропаґандисти з обох боків не договорюють...

Нагадаємо, що днями в ура‑патріотичному пориві було продемонстровано вершину неуцтва та невігластва в Закарпаттю.

У селі Ділове на Рахівщині під час відновлення знаку Географічного центру Європи, під час осінніх робіт з благоустрою "покращили" географічний знак центру Європи. Відтак, під час "покращення" зі знаку у Діловому зникли золоті літери латиною. Їх намертво заштукатурили.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?