Новини



Міністр закордонних справ Польщі розповів, як має Україна реагувати на можливий ядерний напад Росії


Застосування звичайних (конвенційних) озброєнь для захисту України було б найбільш раціональною та збалансованою відповіддю на можливий ядерний напад Росії на Україну, заявив міністр закордонних справ Збіґнєв Рау. За його словами, це позиція, подібна до тієї, яку висловила влада США. Зрештою, міг би і не повторювати позицію своїх патронів – в Києві і без цього добре дослухаються порад з Білого Дому.

Глава МЗС Польщі, який у четвер завершує свій візит до США, двічі висловлювався у Вашинґтоні на користь "звичайної, але руйнівної за своєю силою" відповіді НАТО на можливу ядерну атаку Росії – в інтерв’ю NBC News та в під час обговорення теми в одному з мозкових штурмів.

Коли його запитали, чи ця позиція відбиває консенсус всередині НАТО, Рау відповів, що ні, але припустив, що це не лише його окрема думка.

– Поки рано говорити про консенсус, але це позиція, яка видається найбільш раціональною, відповідальною та виваженою, – сказав Рау для польської пресової аґенції РАР.

Він додав, що це схоже на те, що США публічно висловлювали в особі голови Ради національної безпеки Джейка Саллівана, який говорив про "катастрофічні" наслідки для Росії, якщо вона вирішить застосувати ядерну зброю.

– Швидше за все, російська загроза передбачає можливість застосування тактичної ядерної зброї на українській території. Тому ця відповідь, про яку говорив Джейк Салліван і яку я процитував в іншому контексті, означатиме використання звичайної зброї по українській стороні для її захисту, – сказав Рау.

– Проте ми не говоримо про ядерне протистояння між Росією і НАТО. Тому що таке протистояння — це зовсім інший вимір конфлікту, – пояснив польський міністр.

Збіґнєв Рау зазначив, що в гібридній війні, яку Росія веде проти трансатлантичної спільноти, арґумент про використання ядерної зброї не є новим і він виник ще з початку російського вторгнення в Україну.

– Тож ви повинні сприймати ці загрози серйозно, але не варто їх переоцінювати. Це внесок Росії в міжнародний дискурс, на якому вона хоче зосередитися, – сказав очільник польської дипломатії.

Рау каже, що пошкодження трубопроводів Nord Stream також може бути частиною гібридної війни проти НАТО. Однак, як він пояснив, якби ця гіпотеза підтвердилася – чи він вважав би це актом аґресії.

– Дуже важливо, що він (Північний потік - ПАП) був пошкоджений не в територіальних водах Данії, хоч і дуже близько, а за їх межами. Це змінює ситуацію, тому що якби це сталося на території НАТО, наслідки були б зовсім іншими, – оцінив він.

На запитання РАР, чи очікує він опору, в тому числі коли Угорщина приймає новий пакет санкцій, пов'язаний з орґанізацією Росією фіктивних референдумів на окупованих територіях України та їх можливою анексією, Рау заявив, що йому важко це уявити.

– Мені важко уявити, що ці референдуми можуть мати правові наслідки для міжнародного співтовариства, що нові кордони Росії зможуть зустріти визнання. Важко поставити під сумнів фіктивність референдумів, тому важко заперечити легітимність санкцій, – сказав Рау.

Якби якась країна ЄС хотіла заблокувати ці обмеження, додав він, "ми повинні були б припустити, що саме ця країна погоджується з примусовою зміною кордонів".

Рау також згадав зустрічі у Вашинґтоні з американськими сенаторами та конґресменами, а також керівниками найважливіших аналітичних центрів. За його словами, він не передбачає послаблення підтримки України з боку США.

– Сполучені Штати займають однозначну позицію, з самого початку конфлікту заявляючи, що Україна не може програти цю війну. Вони також поступово збільшують свою підтримку, в тому числі військову. Немає ознак того, що це зміниться надалі, – сказав шеф польської дипломатії.

На запитання, чи визнають США Росію державою, яка підтримує тероризм, Рау відповів:

– Щодо визнання Росії терористичною державою, як очікує Україна, це питання ще не набуло міжнародного консенсусу. Проте ми дискутуємо дуже інтенсивно про це в колі. Поки що всі думають що таке рішення має бути взяте до уваги.

Міністр також зазначив, що Польща зосереджується на тому, щоб отримати якомога більше доказів у справі про воєнні злочини Росії.

– Тут Польща відіграє провідну роль, – запевнив Рау.

Визнаймо, що і не тільки тут: є ще багато таких локальних речей, де саме Польща відіграє провідну роль. І навіть не доповідає про це у Вашинґтон.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?