Новини



На Буковині заготовили менше третини солі для посипання доріг взимку: шукають, де купити решту


У Чернівецькій області для підсипання доріг від снігу та ожеледі заготовили 26% солі. Раніше сіль купували на донбасівському підприємстві "Артемсіль", яке припинило роботу через повномасштабну війну. Зараз шукають нових постачальників.

У попередні роки підприємство "Артемсіль" забезпечувало всю потрібну кількість солі.

Про це в коментарі Суспільному сказав начальник служби автомобільних доріг в області Ігор Гах.

За його словами, шукають, де закупити сіль: розглядають постачальників з України та закордону.

– Якщо брати за кордоном, то є питання логістики довезення, розмитнення. Вишукуємо можливості, де можна знайти сіль за обґрунтовану вартість, — каже Гах.

За словами Гаха, готовність техніки до зими складає 70%. Деяка ще залучена поточних робіт, є така, яку ремонтують. Також розглядають можливість залучити до прибирання доріг додаткову техніку від організацій, які матимуть свій запас протиожеледної суміші, солі та піску.

Ситуація із підготовкою до зими не критична, говорить Гах.

За вимогами, до 1 листопада мають підготувати всю техніку та закупити не менше 50% піску і солі.

Нагадаємо, що Західна Україна давно має свої власні соляні копальні: і в Солотвині в Закарпаттю, і найстаршу в Україні та одна з найбільш давніх в Европі взагалі – Дрогобицьку солеварню. А загалом, в Дрогобичі варят сіль ще як від 1250‑го року.

Однак київська системна політика упослідження Західної України, – особливо тих земель, що тривалий час були невіддільною частиною Европи – Закарпаття, Галичини, та Буковини – призвела до того, що соляним монополістом мусив стати обов'язково донбасівський капітал: в нашому випадку це згадана «Артемсіль».

Ось і тепер і виходить так, що Край, який солеварінням славився ще як був в Середньовічній Европі – зараз мусить шукати по світах, де заготувати сіль на дороги до зими.

Ніколи такого не було, і ось...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?