Новини



Симфонічний оркестр Львівської філармонії відзначить власне 120-ліття цікавим концертом


27 вересня Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика відзначить власне 120-ліття. Саме цього дня 1902 року на сцену новоствореної Львівської філармонії вперше вийшов колектив, який донині залишається невід'ємною частиною львівської музичної історії.

На урочистому концерті оркестр виступить під батутою головного диригента Теодора Кухара. Солістом вечора стане Дмитро Ткаченко. Програма події символічно поєднає минуле з теперішнім, пов'яже важливі моменти історії не лише Академічного симфонічного оркестру, а й української музики, культури та України в цілому.

Уперше за багато десятиліть на філармонійній сцені прозвучить рання оркестрова композиція Станіслава Людкевича – "Українське капричіо" –  прем’єра якої відбулася у першому концертному сезоні Львівської філармонії 120 років тому.

Сповнений потужної лірико-експресивної емоційності Концерт для скрипки з оркестром № 2 нашого видатного сучасника Євгена Станковича, який продовжить програму, буде особливим ще й тому, що у вересні цього року композитор відзначить своє 80-річчя.

А завершить концертне дійство Дев’ята симфонія Антоніна Дворжака, ще відома своєю під назвою "З Нового світу". 

– Створюючи у кінці ХІХ століття цей твір, — зауважують у філармонії, — чеський композитор зафіксував у партитурі свої враження від американського континенту, від його музики та фольклору. У той час Америка була для європейців тим новим, незвіданим світом, який викликав неабиякий інтерес та захоплення. Тепер же тим Новим світом для усіх стала Україна та її народ, який мужньо протистоїть росії, оберігаючи та захищаючи найважливіше – Незалежність.

Про Галичину з такої направду видної культурної події – ні слова. Наче й ніґди її з своїм культурним надбання в 1902 році й не було...

 

Виконавці:

  • Дмитро Ткаченко, скрипка
  • Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії
  • Теодор Кухар, диригент

 

Програма:

  • Станіслав Людкевич (1879-1979). Українське Капричіо
  • Євген Станкович (1942). Концерт для скрипки з оркестром №2
  • Антонін Дворжак (1841-1904). Симфонія № 9 мі мінор «З Нового Світу»

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?