Новини



Буде таньше порубати меблі та оплювати ними – ціни на дрова шокують поляків


Великі черги шикуються по всій Польщі, не лише перед пунктами продажу вугілля, а й за дровами. У деяких місцях за це паливо доводиться платити на 100 відсотків більше, ніж рік тому.

– У нас небагато дрів, і їх дуже важко купити, — каже польському медіа RMF FM Яцек Кшижановскі, співвласник паливної бази в Любліні.

– Напевно, дешевше порубати меблі та спалити, ніж знайти дешеві дрова, – підтверджує слухач Марчін, який телефонував із Підкарпаття з польського боку.

Дрова розкуповують масово: доводиться запроваджувати обмеження на кількість дрів в одні руки.

– «Дорого» – це було рік чи два тому. Тепер ціна – космос! – надіслав до редакції елетронного листа Ірек з міста Мендзижець-Подляський, що Люблінськім воєвудстві.

У самому Любліні в паливних магазинах жахливо високі ціни на табличках, якщо там взагалі є що придбати.

– У нас небагато деревини, і її дуже важко купити, – сказав виданю Яцек Кжижановскі, співвласник паливного складу в цьому місті.

На складі репортер RMF FM побачив купи деревини з позначкою «Зарезервовано». У такому складі кубічний метр граба коштує близько 700 злотих (приблизно 6000 грн), а дуба – 680 злотих. Власник складу пригадує, що рік тому ці ціни сягали максимум 400 злотих.

З іншого боку, лісоруби у Вронках, що у Великопольщі, кажуть, що мають близько 6 тисяч. кубічних метрів дрів. Їх мусять продати на 200 відсотків дорожче, ніж минулого року.

В інтерв’ю журналісту RMF FM  вони пояснюють, що купують деревину з Держлісів на спеціальних аукціонах. Держліси не піднімають ціни, а пробиваються через аукціони підприємці. Нині лісоруби з Великопольського воєвудства купують дрова з усієї Польщі, а не в місцевих лісництвах. Покищо.

– Проїжджаємо по 200-300 км. Купуємо у приватних осіб, у компаній, які займаються лісозаготівлею, тому що зараз важко отримати доступ до державних лісів, – розповів Аріель Реміш, розпорядник складу у Вронках.

За куб найдешевших дрів мешканці Вронків мають заплатити 590 злотих.

Крім того, мешканці купують деревину про запас, бо бояться подальшого здорожчання газу та електроенергії.

В Ольштині в державних лісах за кубічний метр листяної деревини потрібно заплатити 133 злотих, а за хвойну деревину – 105 злотих за кубічний метр.

Речник Реґіональної дирекції державних лісів в Ольштині Адам Петрзак визнає, що дрова можна купити дешевше. Правда, є умова – за ними потрібно самому піти з сокирою в ліс. Це так званий самовируб.

– Лісник вкаже площу, де можну робити собі вирубку. Тоді ціна становить 40 злотих за кубічний метр, – каже Петрзак, зазначаючи, що не всі вміють, мають час і обладнання, щоб самостійно зібрати ці дрова.

В лісництві Цеханува визнають, що зацікавлення до самовирубу є значним.

– Люди дзвонять і дзвонять у лісову інспекцію, ми їх скеровуємо до лісників. Лісник знає, коли така деревина з’явиться, – каже Томаш Дрождж із Цеханувського лісництва Мазовецького воєводства в інтерв’ю з репортером RMF.

Надлісництво Цеханува визначило до відбору біля 2000 метрів кубічних дрів до кінця цього року за ціною 170‑190 злотих за куб.

Пан Дрождж нагадує, що можна також збирати хмиз.

– Збір дрібного палива триває вже давно, – додає він, зауважуючи, що хмиз дешевий. Він коштує 50-60 злотих за кубічний метр, але вимагає праці та часу, щоб його зібрати та потім вивезти з лісу.

Дрова доступні не скрізь.

У великопольському Вонґровці в лісах немає і не буде деревини до кінця року, а так званий самовируб не дозволений ще від початку цього півріччя, – повідомив місцевий слухач RMF FM.

З іншого боку, дрова можна купити в Неполоміцейській пущі поблизу Кракова.

– Це відходи від вирубки дерев для виробничих цілей, – повідомляє місцевий репортер RMF FM. – Щоправда, доводиться дзвонити в лісову інспекцію та чекати в черзі, адже деревина не завжди є на місці, а місцеві мешканці мають першочерговість у купівлі дров.

Міхал Вєцех з Лісової інспекції в Неполоміцах визнає, що зацікавлення велике: більший, ніж торік.

– Дзвінків стало більше, запитань стало більше, – каже він і підрахував, що інтерес зріс на 20-30% порівняно з минулим роком.

У Неполомицькому лісництві потрібно заплатити близько 150 злотих за кубічний метр листяної деревини. Цьогоріч лісова інспекція планує реалізувати понад 2 тисячі кубометрів усіх видів дров.

Вже відомо, що польські Держліси не будуть збільшувати ліміт заготівлі дрів, оскільки ліси, як пояснює Міхал Ґзовскі, речник Держлісів, пристосовані до природних умов, а не до потреб промисловості чи держави. Дрова на опалення для них є побічним продуктом, який не відповідає стандартам для іншого використання.

Це не значить, що польські Державні ліси нічого не дадуть: в зв'язку з енерґетичною кризою лісникам доручено, аби ті вишукували якнайбільше відламаних, опалих гілок з дерев.

Такі дрова не входять до плану вирубки, а слугуватимуть додатковим джерелом отримання дрів.

На кінець серпня Держліси Польщі вже продали на 46% гілляччя на дрова більше, ніж торік.

Середня ціна гілляччя, як повідомив польський Держліс, на 2 злотих вища за минулий рік і становить рівно 31 злотий за кубічний метр.

Але це у випадку, якщо покупець заготовлює деревину собі сам.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?