Новини



«Не місцевий» – колективу Карпатського нацпарку не подобається новий директор (ВІДЕО)


Колектив Карпатського національного природного парку виступив проти нового керівника Степана Гошовського, якого призначило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Працівники вважають, що колишнього керівника Володимира Слободяна звільнили безпідставно, а Степан Гошовський – не місцевий і жодного стосунку до установи не має. Крім того, зміна очільника потрібна Києву для подальшого «дерибану» землі на користь одного відомого олігарха. Навіть Вірастюка для цього притягли.

Працівники Карпатського національного природного парку зустріли нового керівника, якого призначило Міндовкілля, із плакатами з написами: "Не дамо розвалити Карпатський НПП" та "Колектив із багаторічним досвідом — не для експериментів".

Люди незадоволені тим, що колишнього очільника парку Володимира Слободяна звільнили, а натомість призначили нового — Степана Гошовського.

Начальник Говерлянського природоохоронного науково-дослідного відділення нацпарку Василь Максим'юк працює в установі приблизно 40 років. З його слів, працівникам ніхто не пояснив, чому ухвалили рішення про зміну керівництва.

– Це — незрозуміла ситуація. У суботу були питання до міністерських чиновників: "Яка підстава для звільнення Слободяна?" У відповідь — мовчок. Підстав, як таких, у вищого керівництва немає, а у нас — тим більше. Нам, наприклад, було комфортно, приємно і добре з ним (Володимиром Слободяном — ред.) працювати всі ці роки з першого дня, відколи він прийшов, — каже Василь Максим'юк.

Представлення нового очільника національного парку Степана Гошовського відбулося 27 серпня у Яремчі.

На захід приїхали заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів Руслан Гречаник та директор департаменту природно-заповідного фонду Едуард Арустамян.

Колектив нацпарку зустрів їх із плакатами та гаслами. Люди просили назвати їм причини звільнення попереднього керівника й отримали таке пояснення.

– Ми не будемо говорити про якісь недоліки. Недоліки є у всіх. Ми працюємо в одній системі. І ми не для того прийшли, щоб говорити про недоліки, — сказав директор департаменту природно-заповідного фонду Едуард Арустамян.

Працівники парку запитали: "Чому ви думаєте, що це буде покращення?"

– Рішення ухвалене законно. Основоположним в праві є закон, — переконував людей заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Гречаник.

Втім, люди відповіли, що їх почути не хочуть.

З листом на захист колишнього керівника Карпатського національного природного парку Володимира Слободяна до Міндовкілля звернулася американська неурядова організація Global Conservation.

Вона фінансує системи захисту і збереження національних парків та об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в країнах, що розвиваються. З 2019 року організація спрямовувала гроші й для Карпатського парку.

– Global Conservation підтримала парк в розгортанні глобального захисту парку, створенні нового командного центру, розробці стратегії захисту та постійному нарощуванні потенціалу. Ми забезпечили парк обладнанням, системами, технологіями та навчанням для підвищення ефективності адміністрації та інспекторів парку. Володимир Слободян є висококваліфікованим менеджером. Усі заходи проєкту, підтримані Global Conservation, були ефективно реалізовані вчасно, — йдеться у тексті листа.

Голова профкому установи Ігор Купчак каже, що колектив побоюється за майбутнє Карпатського НПП. Люди не хочуть, аби ним керував Степан Гошовський. Таку позицію колективу чоловік пояснює так:

– Учора він приїхав із двома адвокатами. Один із них представляє в судах інтереси різних підприємців і груп щодо відчуження землі. І наш юрист зустрічається з ним там. Наш юрист захищає інтереси парку, а вони своєю чергою — навпаки. І водночас другий юрист — адвокат славнозвісного Буковелю. Про що це говорить? Про те, що буде "дерибан" землі.

Перевірити те, що розповів голова профкому Ігор Купчак, кореспонденти Суспільного не можуть.

Однак ці запитання журналісти поставили Степану Гошовському, та від коментарів на камеру він відмовився.

Не вдалося поспілкуватися й з колишнім очільником установи Володимиром Слободяном. Працівники парку повідомили, що чоловік зараз перебуває у лікарні. Суспільне готове надати можливість висловити позицію всім сторонам конфлікту.

Призначення нового очільника нацпарку працівники вирішили обговорити з головою Надвірнянської районної військової адміністрації Володимиром Писком, нардепом Василем Вірастюком та заступницею голови екологічного комітету Верховної ради Оленою Криворучкіною.

– Ми маємо дати шанс керівнику показати свою роботу. Але, повірте мені, 24/7 ми за ним будемо дивитися всі разом, — сказав Володимир Писко.

Колектив установи на це відповів:

– Ви перевертаєте з ніг на голову. Для чого до нас приїхали депутати? Щоб з’ясувати й повернути ситуацію назад, а не йти вперед.

Натомість заступниця голови екологічного комітету Верховної ради Олена Криворучкіна сказала, що комітет не відстоює жодного з кандидатів.

– Була ідея підписати меморандум, який би унеможливив надалі розшматування парку і його поступове знищення. Знову ж таки, треба проговорити та скласти позиції цього меморандуму. Колектив це підтримав. Ми виступаємо комунікатором між виконавчою владою і колективом, — зазначила Олена Криворучкіна.

Рішення щодо призначення нового керівника Карпатського національного природного парку кореспонденти Суспільного попросили прокоментувати еколога, директора громадської організації "Київський еколого-культурний центр", заслуженого природоохоронця України Володимира Борейка.

– Якщо нове керівництво буде дійсно займатися тим, щоб просувати, скажімо так, гірськолижний курорт, а гірськолижні курорти у парках не можна створювати, то це буде просто кримінал. Якщо буде кримінал, то нехай звертаються там в прокуратуру. Цей керівник, якщо він на таке наважиться, то він, скажімо так, зі свого поста точно піде. Гіпотетично загроза завжди є, але говорити про те, що, мовляв, ця людина буде цим займатися... Ну, знаєте, не впійманий — не крадій, — вважає Володимир Борейко.

Кореспонденти Суспільного надіслали запит до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів із питанням, чому звільнили Володимира Слободяна та на яких підставах призначили новим керівником Степана Гошовського.

Зараз колектив парку працюватиме у звичному режимі, повідомив голова профкому Карпатського національного парку Ігор Купчак. Однак допускати нового керівника на робоче місце люди не будуть.

 

Довідка

Карпатський національний природний парк — перший та один із найбільших в Україні та Карпатському регіоні Европи.

Його площа сягає понад 50 тис. га.

На території парку розташовані найбільші вершини країни, праліси та численні пам’ятки природи.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?