Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Зеленський в Прикарпатті та Закарпатті, Тимошенко у Львові. Готуються до виборів?


На тлі заяви спікера Верховної Ради про можливість виборів під час воєнного стану поїздки Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко в Західну Україну справляли враження початку виборчої кампанії.


Володимир Зеленський двічі за тиждень відвідав регіон

Президент України на минулому тижні відвідав дві області регіону – Івано-Франківську та Закарпатську. В обох випадках формальним приводом для візитів була участь у нарадах із загальнонаціональних та навіть геополітичних питань, проте місцеві проблеми теж були взяті до уваги, особливо під час приїзду в Закарпаття. Поїздки викликали черговий сплеск чуток про підготовку до виборів.

В понеділок, 31 липня, Володимир Зеленський прибув до Івано-Франківська, де відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України. В ньому взяли участь також голова Офісу президента Андрій Єрмак та вищі керівники України – голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, а також міністри, представники обласних військових адміністрацій та голови територіальних громад Прикарпаття і сусідніх областей.

Всього у засіданні безпосередньо взяли участь 98 членів Конгресу, та ще понад 1500 учасників в онлайн-форматі – серед них глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн та генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

Виступаючи на засіданні, президент України, крім міжнародної політики та питань захисту енергетичної структури, багато говорив про бюджетні видатки на державному та місцевому рівнях. Він акцентував, що бюджет – це завжди дзеркало пріоритетів держави, області, кожної громади, «і зараз пріоритет у всіх сферах – це оборона України».

«Українські воїни та весь наш народ мають відчувати, що українські громади вважають саме оборону нашим пріоритетом, як це я сьогодні зазначив. Всі ви бачите пріоритети й потреби бойових бригад, інших наших підрозділів, у яких служать воїни з ваших громад, із кожного міста й села України», – сказав Зеленський. Фактично це була неприкрита вимога до громад скерувати частину своїх бюджетів не на місцеві проекти, які останнім часом ще й викликають скандали (), а на оборону.

Правда, і губернатори, і мери, присутні на засіданні, намагалися довести, що вони і так багато роблять для зміцнення обороноздатності країни. «Попри стандартні заходи, які щороку здійснюємо, ми забезпечуємо резервним автономним живленням критичні об’єкти інфраструктури. Хочу запевнити, що всі наші заклади – лікарні, важливі соціальні об’єкти – забезпечені повністю генераторами для того, щоб ми могли працювати безперебійно», – сказала глава Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

«Одна з найбільших статей бюджету Львова – це підтримка ЗСУ. Цього року це буде більше 1 мільярда гривень. Також це підтримка медицини, особливо реабілітація, адже у Львові маємо декілька потужних реабілітаційних ініціатив. Декількарівневі системи ми вибудували для наших лікарень. Вони мають першу категорію живлення, але є система дизель-генерації, і ще є запасна система дизель-генерації» – похвалився мер Львова Андрій Садовий.

Зрозуміло, що на тлі названих ним сум обіцянка прем’єра Шмигаля в рамках підготовки до зими виділити регіонам комунальну техніку вартістю в 50 мільйонів гривень, та й то лише в разі отримання коштів від «міжнародних партнерів», виглядала блідо. Тобто «пряників» місцевій владі Київ на засіданні в Івано-Франківську не пропонував, обмежившись натяком на «батіг» в разі недостатнього фінансування оборонних проектів.

Очевидно, в Офісі президента реакцію регіонів «зчитали», і вже під час візиту в Закарпатську область, де Зеленський проводив нараду з послами України, він багато говорив про розвиток економіки. Президент висловив впевненість, що край «буде одним із драйверів розвитку для всієї України, економічного та соціального зростання». В якості однієї із запорук цього було названо початок розробки родовища солі, яке нібито може забезпечити всю Україну кухонною та технічною сіллю.

Проект видобування солі на Тереблянському родовищі перебуває на контролі губернатора Закарпаття Віктора Микити, який на зустрічі з президентом передав тому кілька шматків солі. Місцеві ЗМІ писали про «першу партію солі», хоча йшлося саме про необроблені кристали. При цьому про один із найбільших у колишньому СРСР солерудників у закарпатському Солотвино, який було знищено за часів незалежної України, ніхто не згадував.

Закарпатські коментатори вважають, що місце проведення наради дипломатів було вибрано не лише завдяки близькості регіону до країн ЄС, в аеропорти яких українські дипломати могли прилетіти, а звідти за кілька годин дістатися в Ужгород. Справа в тому, що в політикумі краю останнім часом знову почали наростати конфлікти. Однією з ознак цього став вихід місцевого депутата-мажоритарника Верховної Ради Ігоря Кривошеєва з президентської партії «Слуга народу» (СН).

Формальним приводом виходу став протест проти діяльності депутатів Верховної Ради від СН Миколи Тіщенка (свого часу очолював Закарпатську організацію партії і називав себе «префектом президента») та Данила Гетьманцева, голови податкового комітету парламенту, фіскальні ідеї якого викликають масове незадоволення підприємців.

Оскільки у фракції «Слуга народу» перебуває ще кілька мажоритарників від Закарпаття, в Києві вирішили перевірити, наскільки глава ОВА контролює ситуацію в краї – бо не так давно подібний конфлікт з депутатами парламенту призвів до відставки попереднього губернатора. Судячи з публічних похвал на адресу Віктора Микити, президент залишився задоволеним, особливо після візиту до міста Берегово, «столиці» закарпатських угорців.

Під час зустрічі з Володимиром Зеленським представники угорської громади не піднімали питання про заборону навчатися та спілкуватися рідною мовою, і взагалі всіляко підкреслювали свій патріотизм. Саме в Берегово відбулася церемонія нагородження військовослужбовців 128-ї штурмової бригади та 101-ї бригади територіальної оборони, сформованих в Закарпатті, в тому числі етнічних угорців. Вочевидь, це покликано було відвернути увагу від того, що шість полонених військових-закарпатців, яких Москва передала Будапешту, відмовилися повертатися в Україну, незважаючи на погрози їхнім родинам.

З військовими президент зустрічався і в Івано-Франківську, де він відвідав поранених у військовому шпиталі. Загалом Зеленський посилено демонстрував свою близькість до народу, що на тлі недавньої заяви спікера ВР Стефанчука про можливість виборів під час воєнного стану справляло враження початку виборчої кампанії. Звісно, місцеві ЗМІ про це не писали, проте відповідних коментарів у соціальних мережах регіону вистачало.

Юлія Тимошенко нагадала про себе у Львові

Вочевидь, до виборів готується і лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка на минулому тижні відвідала Львів. Вона провела прес-конференцію, побувала в ефірах кількох місцевих телеканалів, зустрілася з мером Львова та провела закриту нараду з керівництвом місцевої партійної організації. При цьому жодної прив’язки до регіону заяви Тимошенко у Львові не мали, вона зосередилася на питаннях загальнонаціонального характеру.


По-перше, лідер «Батьківщини» продовжила розпочату ще в залі Верховної Ради кампанію проти прийнятого у першому читанні законопроекту, який дозволяє вирощування в Україні марихуани, назвавши його загрозою для національної безпеки.

Вона наголосила на тому, що використання медичних препаратів на основі канабісу для лікування важкохворих дозволили в Україні вже давно, і це не потребує нового законодавства. «Прикриваючись гуманною метою полегшити страждання важкопоранених військових, уряд хоче приховати свою непрофесійність і перетворити Україну на наркоплантацію в центрі Європи», – сказала Тимошенко.

Вона додала, що згаданий законопроект дозволяє вирощування без обмежень на території України медичної марихуани приватними корпораціями, які займаються наркотичними речовинами, а також виробляти з цієї наркотичної трави препарати без будь-якого особливого контролю. «Цей закон про те, що Україна буде засіяна та наповнена наркотичною марихуаною!», – обурилася Тимошенко.

Вона запропонувала інший варіант вирішення ситуації. «Ми внесли постанову Верховної Ради України, яка зобов’язує уряд негайно закупити ліки на основі марихуани для знеболювання хворих. Також ми подали законопроект про те, що питання вирощування наркотичної марихуани потрібно вирішувати на всеукраїнському референдумі після війни» – резюмувала вона.

Крім того, Юлія Тимошенко заявила, що її команда не погодиться зі стратегією уряду, що передбачає використання ресурсів України на користь Європи.

«Ми зараз багато говоримо про відродження після перемоги. Але його всі розуміють по-різному. Прем’єр-міністр у своїх соціальних мережах сказав дослівно таке: після консультацій з ЄС, ЄБРР, з Офісом реформ визначена стратегія України як ресурсного центру Європи. Побутовою мовою це означає, що Україна цікава Європі як ресурсний центр, сировинний придаток потужних, розвинутих економік», – зазначила лідер «Батьківщини».

Вона також назвала приклади законодавчих рішень, які, на її думку, свідчать про намагання уряду продати національну спадщину України. Серед них – законопроект про марихуану, роздержавлення останнього мільйона гектарів родючої сільськогосподарської землі, об’єднання газотранспортної системи України з невідомим ТзОВ, акціонування «Енергоатому». Юлія Тимошенко запевнила, що буде боротися «за розвиток України як сильної та суб’єктної країни на європейській та світовій аренах».

Всі ці заяви були зроблені цілком у форматі передвиборчої кампанії. Про підготовку Юлії Тимошенко до виборів свідчить і її зустріч з мером Львова Андрієм Садовим, який давно дистанціювався від свого колишнього політичного проекту – партії «Самопоміч».

При цьому низка львівських телеграм-каналів повідомила, що насправді Садовий планує взяти участь у наступних виборах як представник «Української команди». Саме  такою начебто буде нова назва партії УДАР Віталія Кличка, яка провела таємний з’їзд 4 серпня під Києвом. «Гаманцем» цієї політичної сили на Львівщині вважають депутата-мажоритарника Верховної Ради Андрія Кота. Він нині входить у фракцію «Довіра», проте має давні зв’язки з Кличком – як і сам Садовий.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?