Новини



Стали відомі подробиці обвалу будинку в самісінькім середмісті Львова


По сусідству будівельна фірма робила ремонт і послабила стіну.

Проектанти спільно з правоохоронцями мають визначити, чи придатний для подальшого проживання житловий триповерховий будинок у центрі Львова, одна зі стін якого обвалилася вночі.

Про це під час брифінгу у п’ятницю, 26 серпня, повідомила заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк.

За її словами, наразі мешканці шістьох квартир переїхали жити до родичів.

Мешканцям ще однієї квартири надали ночівлю в готелі, а також безкоштовний транспорт для перевезення речей.

Жителі решти восьми квартир залишаються в будинку, доки не буде висновків слідчої групи та проєктної організації стосовно його придатності для проживання.

На час ліквідації наслідків обвалу в будинку на просп. Свободи, 21 рятувальники відключили газ, електрику і водопостачання.

На місці працюють слідчі та проєктанти, що мають визначити причини обвалу.

За попередньою версією міськради, будинок міг обвалитися через ремонтні роботи в сусідньому будинку №21, що зі слів його мешканців тривають близько місяця.

Будинок на просп. Свободи, 21 належить ТзОВ «Фрідом авеню», що ще торік у травні отримала дозвіл на виконання ремонтних робіт від ДАБІ.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Фрідом авеню» зареєстровано у Львові на просп. Свободи, 21 майже 4 роки тому й займається гуртовою торгівлею будматеріалами.

Кінцевими бенефіціарами компанії є громадянин Ізраїлю Алон Гольштейн та австрієць Максиміліан Дежако.

Наразі мерія веде перемовини з компанією, аби та повністю відшкодувала збитки за відбудову будинку №23.

– Зі слів мешканців, будівельники знімали стіну, яка була дотична до їхнього будинку і була йому опорою. Це могло зменшити несучу здатність будівлі і призвести до обвалу», – повідомив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач.

Він додав, що з 2022 року уряд позбавив муніципальні органи влади повноважень проводити перевірки на будівельних майданчиках, що у майбутньому може спровокувати більше подібних випадків.

Нічний обвал будинку — це насправді перша ластівка [через відсутність будівельного контролю з боку місцевого самоврядування]. На жаль, я у цьому переконаний. Пів року без перевірок – і вже маємо результат. Таких трагедій буде в рази більше, – прогнозує Зубач.

Тож Львівська міськрада звернеться до Кабміну з вимогою відновити повноваження міських ДАБК на проведення перевірок будмайданчиків.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?