Новини



Закарпатський сливовий леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України


Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 3 нових елементи.

Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, повідомляє Карпатський Об'єктив.

Відтак, новими елементами нематеріальної культурної спадщини України є:

• «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»

• «Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар»

• «Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті»

Таким чином нині Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України має 50 елементів.

— Сьогодні Національний перелік поповнився трьома новими елементами, що представляють українську культуру в її багатому розмаїтті, презентуючи як українське традиційне ремесло, так і традиційні страви кримськотатарського та угорського народів.

Утім, найголовніше, що це ще одне свідчення життя і розвитку української культури та українських громад навіть попри війну, – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Від імені ЗУНРу можемо потішитися, що дві точки з цих трьох — належать Західній Україні. Що тільки в зайве підтверджує багатість та різноманіть нашого краю попри постійне нехтуванням і почасти відвертою зневагою з боку Києва до нашого краю.


Довідка

Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. 

Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлятам.

Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?