Новини



НБУ визнав, що обкрадав західноукраїнців на 25%


Нацбанк вперше з початку війни змінив офіційний курс долара: опустив гривню відразу на 25%. Офіційно це пояснюється тим, що це вирівнює офіційну ціну валюти з ринковою. Тобто виходить, що починаючи з березня місяця НБУ просто обкрадав валютних заробітчан на ті самі 25%...

Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол. США з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют.

Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни, повідомляє офіційна сторінка Нацбанку.

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютного виторгу експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Звісно, що очікування НБУ це не більше ніж файна байка. Тому, що зростання офіційного курсу відразу за собою потягне стрибок курсу долара США готівкового. Щонайменше на тих самих 25%.

А Нацбанк наголошує на тому, ще це корегування курсу є знову разовим, тобто не ринковою ціною гривні, яка формується через попит-пропозицію на ринку валют та імпорту-експорту товарів, послуг, виконаних робіт тощо.

До речі, щодо експортерів переліченого. НБУ скромно змовчав, хто ж відшкодує ті 20-25 відсоткові втрати, які майже останніх пів року несли ті, хто заробляв для України таку необхідну валюту.

Бо саме через курсові «ножиці», які запровадив Нацбанк, люди втрачали близько чверті доходу через отой фіксований «вхідний» курс долара від НБУ.

Зокрема це стосується ІТ-галузі, яка, як відомо, заложила дуже потужний кластер ві Львові, який чи не більший за київський. Знову відігралися на Галичині, так?

Про західноукраїнських заробітчан, які до війни заводили в Україну сумарно по 6-7 мільярдів доларів вже і не поминаємося...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?