Новини



Хасиди фактично заблокували кордони України з Румунією та Молдовою


Десятки тисяч ортодоксальних юдеїв-хасидів прибули на святкування єврейського Нового року в Умань.

У соцмережах з'явилось відео, на якому видно велику кількість хасіидів, які намагаються перетнути кордон на пункті пропуску «Порубне» на румунсько-українському кордоні. Аналогічна ситуація і на кордоні з Молдовою. 

Як розповів 2 жовтня ЗМІ Ігор Заруднєв, помічник начальника Чернівецького прикордонного загону, накопичення людей на кордоні Чернівецької області з Румунією та Молдовою дійсно спостерігається, проте загальними чергами це назвати не можна: «Річ у тім, що через пункти пропуску Чернівецької області, зокрема через Порубне, на в'їзд в Україну слідує багато хасидів. Це пов'язано зі святкуванням Рош га-Шана, тобто свята початку Нового року для усіх, хто сповідує юдаїзм».

Ігор Заруднєв пояснює, що на час святкування для хасидів створили окремі черги, там працюють інспектори, які займаються оформленням громадян. Це зробили для того, аби не створювати незручностей як паломникам, так і іншим людям. Відтак, іншим громадянам вони не перешкоджають рух. «Вчора, 1 жовтня, був пік на в'їзд, - зазначив помічник начальника Чернівецького прикордонного загону. - А вже завтра та післязавтра таке саме буде на виїзд з України».

За період з 20 вересня, коли хасиди почали прибувати в Україну, кордон на Буковині перетнули 12,5 тисяч паломників. Найбільше їх на пунктах пропуску «Порубне», «Красноїльськ», «Мамалига». Як повідомили в Держприкордонслужбі, цього року така кількість хасидів на Буковинському кордоні спостерігається вперше.

Хасиди 2 жовтня 2024 року відзначають початок 5785 року за єврейськиим календарем (Рош га-Шана). До Умані вже з’їхалися понад 30 тисяч хасидів, вони святкуватимуть там до 4 жовтня.

Ця традиція у хасидів не порушується від 1810 року, саме тоді почалася історія паломництва хасидів до Умані, одразу після смерті Нахмана – верховного рабина-вчителя, який поширював хасидизм і був правнуком засновника цієї течії. Він хотів бути похованим саме в Умані, поряд із єврейськими жертвами різанини часів Коліївщини, а перед смертю заповів паломникам щороку відвідувати його могилу. Тож кожен хасид мріє хоча б раз у житті потрапити до Умані, тому вони їдуть сюди, попри загрозу ракетних обстрілів росіян.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?