Новини



Українці масово відкривають бізнес у Польщі


Українці все частіше вирішують відкрити бізнес у Польщі. Лише з початку цього року вони зареєстрували тут понад 10 тисяч підприємств.


Із 1 березня 2022 року в Польщі відкрито 9829 українських компаній, із початку року – 10207. 41% цих підприємств були засновані українськими жінками. За даними Польського економічного інституту, лише у вересні українці зареєстрували 8,5% підприємств у Польщі, а їхня частка за рік сягнула 5%.

Видання Business Inder фіксує однозначний тренд: українці все частіше відкривають бізнес у Польщі. Це може бути ще одним доказом на користь тези про те, що люди, які відкривають бізнес у Польщі, хочуть залишатися в країні надовше, - пише Business Inder.

Як інформує видання, кожен четвертий з понад 10 тисяч з описаних компаній були задіяні в будівництві. В основному в розділі "виконання інших будівельно-оздоблювальних робіт". 16% з нещодавно відкритих фірм основним напрямом діяльності вказують «Інформацію та зв'язок». Більшість із них пропонують послуги з програмування чи ІТ-консалтингу. Водночас польські компанії вже конкурують у всьому світі за працівників у цій галузі.

Ще одна популярна галузь серед нових фірм у Польщі, які відкривають українці, це «Управління транспортом і складським господарством» (7% із понад 10 000 компаній). Як пише видання, це не лише зареєстровані таксі, а й фірми, які перевозять вантажі автомобільним транспортом. 6% нових відкритих фірм у Польщі займаються адміністративними послугами та підтримкою, 5% фірм українців у Польщі, які відкрили свою справу нещодавно, це бізнес, який пов'язаний з гастрономією та готелярством, а 5%, мають фірми з напрямком професійної, наукової діяльності.

Дані чітко показують, що кількість нових компаній, створених вихідцями з України, зростає, і навіть різко. Подивіться лише на те, що в січні їх було 188, а у вересні аж 2273, – розповідає Катажина Дембковська, керівниця групи економічного прогнозування Польського економічного інституту, яку цитує Business Inder.

Експертка додає, що цей тренд, скоріше за все, говорить про більш тривалу перспективу, а не про короткотерміновий вплив війни. Дані за вересень є вирішальними, оскільки вони показують, що ця тенденція тримається в тренді. Ось як це пояснює Катажина Дембовська:

Зважаючи на розклад календаря навчального року, можна припустити, що якщо хтось залишився в Польщі до вересня, то віддав своїх дітей до школи сюди, а це важливе рішення з точки зору вибору центру проживання. Якщо до цього додати рішення про створення фірми, тобто вибір форми заробітку та забезпечення джерела доходу, то можна припустити, що ці люди планують пов’язати своє життя з Польщею на довше.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?