Новини



У поляків закінчуються гроші


На тлі бравадної мілітаризації країни, яку системно провадить влада Польща, населення цієї країни тим часом прискорено бідніє.

Сьогодні поляки користуються кредитами набагато частіше, ніж рік тому, при чому позики беруться з небанківських кредитів. В річному обчисленні кількість таких позик в Польщі зросла на 40%, і беруться вони переважно для того, щоби погасити свої попередні борги.

Бюро кредитної інформації Польщі зазначає, що таке велике збільшення кількості небанківських позик є першою економічною ознакою підвищення вартості життя, повідомляє Wprost.pl.

Населення користуємося кредитами, коли домашнього бюджету не вистачає на базові потреби. Що і не дивно на тлі небаченої за останні два десятиліття інфляції в Польщі, здешевлення злотого, а також стрімкого подорожчання електроенерґії та пального.

Дорожчає в Польщі також і паливо — насамперед звичайні дрова, пише Strefa Biznesu.

Ціни на дрова у 2022 році рекордно високі. Власникам нерухомості та інвесторам доводиться глибше лізти в кишені, сплачуючи за цінне паливо вдвічі більше, ніж рік тому.

Тут треба зробити примітку, що в Польщі багато домогосподарств опалює свої садиби, а також гріє воду саме котлами на дровах або дров'яних брикетах, а не газом. При чому це стосується не лише будинків десь далеко в горах, а навіть домів в передмістях найбільших меґаполісів Польщі.

З одного боку, здавалося б, що якраз опалення дровами має дати перевагу перед газовим опаленням під час нинішньої енерґетичної кризи в Европі.

Але з'ясувалося, що в Польщі зараз не вистачає дров через що зростає й ціна на них. Війна в Україні змінила ситуацію не тільки на міжнародних ринках газу та нафти, але також і на ринку деревини: адже Росія є найбільшим у світі виробником цієї сировини.

Ембарґо, запроваджене країнами Европи проти аґресора, призводить до дефіциту дров так само.

Тож поки польські урядники хизуються новими багатомільйонними контрактами на закупівлю важкої зброї з Південної Кореї, про що згадував ЗУНР, пересічні поляки ретельно вивчають настанови, яка порода дерева є калорійнішою, довше горить і тримає тепло.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?