Новини



Ще одна ділянка Укразалізниці зливається з Польскє Колєє Паньствове – Хирів‑Перемишль


Українські і польські залізничники продовжують виконувати роботи по відновленню колій на напрямку Хирів-Нижанковичі-Мальховіце-Перемишль, що дозволить відкрити залізничний рух на ще одній ділянці кордону між країнами.

Заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко проінформував, що зараз з української сторони ремонтується залізниця від Нижанковичів до Нового Міста.

– Польська сторона на ремонт своєї ділянки протяжністю 7 кілометрів виділила 40 млн злотих. Тривають роботи з Перемишля до кордону у Мальховичах. Сьогодні з представниками Мінінфраструктури та польськими урядовцями оглянули навколишню інфраструктуру та обговорили подальші дії, аби залізничний та автомобільний доїзд став доступний вже в ближчім часі, – цитує Юрія Бучка ЦТС.

Нагадємо, що відновити залізничний рух через станції Нижанковичі і Мальховіце намагаються вже понад п’ять років.

Так, наприкінці 2016 року активісти польської групи «Лінія 102», яка виступає за відновлення руху поїздів на ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко, вперше за 22 роки приїхали з Перемишля до України.

Волонтери прибули із Польщі на мотрисі. Згодом активісти ще кілька разів приїжджали до Нижанковичів залізницею.

До 1994 року на ділянці Перемишль-Нижанковичі-Хирів-Кросьценко курсував потяг Варшава-Заґуж. Він проїжджав територією України без зупинок.

Раніше на українському відтинку колії існувала европейська колія шириною 1435 мм.

Але позаяк Україна тоді воліла міцно триматися Московії, то після 1994 року під час ремонту ділянку евроколії між Нижанковичами та Хировом було перешито на русскі стандарт в 1520 мм.

Спарена ж колія між Хировом та Кросьценко зберіглася, але очевидно, що через відсутність постійного користування вона так само потребує ретельної понови.

Додатково до залізничного сполучення, за словами львівського посадовця, має запрацювати й автомобільний пункт пропуску Нижанковичі-Мальховіце «вже у наступному році».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?