Західна Україна за минулий тиждень: Мобілізація зі змінним успіхом

8 липня 2024

Влада намагається покращити хід мобілізації в регіоні шляхом затримання статусних ухилянтів та рекламних фільмів про воєнкомів. Проте від стихійних бунтів проти людоловів це не рятує.


У Львові впіймали відомого ухилянта

Документуючи отримання неправомірної вигоди за допомогу в ухиленні від мобілізації, правоохоронці затримали у Львові оголошеного в розшук скандального екс-прокурора Ростислава Ільницького.

Працівники прокуратури та Служби безпеки України задокументувати факт вимагання та одержання адвокатом Богданою Москвою, яка є тещею Ільницького, хабара у розмірі 3500 доларів. За вона обіцяла вплинути на рішення службовців ТЦК (військкомату) Львівської області про оновлення військово-облікових даних та одержання QR-коду двома військовозобов’язаними, а також надання одному з них відстрочки від призову за мобілізацією.

Правоохоронці затримали адвоката 5 липня «на гарячому» після отримання від потенційного ухилянта 3500 доларів. При обшуках в ручній сумочці було виявлено майже 1,5 млн в гривневому еквіваленті. Окрім цього, вилучено й чорнові записи, які підтверджують ведення протиправної діяльності. А під час обшуку на горищі її будинку виявили зятя – розшукуваного екс-прокурора Печерського району Києва Ільницького.

Нагадаємо, Ростислав Ільницький став скандально відомим після того, як у жовтні минулого року відгуляв розкішне весілля з екс-працівницею львівського підрозділу Державного бюро розслідувань Роксоланою Москвою у п’ятизірковому комплексі Emily Resort. Весілля обійшлося приблизно у мільйон доларів, тривало два дні, число гостей варіювалось від 300 до 500, серед яких були колишні та чинні політики, працівники правоохоронних органів, податкової та депутати. Подія викликала значне обговорення у соціальних мережах стосовно походження грошей молодят і доречності таких витрат під час війни.

Після цього співробітники Личаківсько-Залізничного районного ТЦК Львова спробували вручити Ростиславу Ільницькому повістку про необхідність пройти військово-лікарську комісію. Проте вони не змогли знайти екс-прокурора за жодною з адрес, а тому залишили повістку в поштовій скриньці. Вже у грудні 2023 року Ільницького оголосили у розшук за підозрою у підробці документів. За неофіційною інформацією, йшлося про оформлення дозволу на виїзд за кордон в якості «волонтера» одного з благодійних фондів.

Судячи з усього, фальшивими документами на виїзд з України забезпечила свого новоспеченого зятя саме адвокат Богдана Москва, адже нині її підозрюють в організації схеми ухилення від мобілізації, яка діяла на території двох областей.

«Схема діяла на території Львівської та Івано-Франківської областей. Разом зі спільниками адвокат сприяла ухилянтам в оновленні військово-облікових даних в державних реєстрах, а також забезпечувала фіктивне оформлення групи інвалідності. Така схема дозволяла потенційним призовникам незаконно перетнути кордон України», – зазначили в СБУ. 6 липня їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення майже 2 мільйонів гривень застави.

Львівські коментатори вважають гучні затримання спробою покращити хід мобілізації в регіоні. В цьому ж ключі слід сприймати і намагання відбілити імідж співробітників ТЦК, яких народ вперто називає «людоловами». Якраз 5 липня пропагандистська телестудія «Вавилон’13» оприлюднила фільм про співробітників Львівського ТЦК, які «допомагають іншим українцям знайти своє місце в лавах Сил оборони».

У фільмі ввічливі воєнкоми проводять ознайомчо-профілактичні дані з чоловіками призовного віку на вулицях Львова, перевіряють документи у громадян на площі Ринок, а також у приміщенні сервісного центру МВС. Звісно, про жоден випадок побиття та силового затримання потенційних мобілізованих, які нині трапляються мало не щодня, у фільмі не йдеться.

На найбільш кричущі з них вимушений реагувати навіть омбудсман України Дмитро Лубінець. 5 липня заявив, що поліцейські в Чернівцях порушили права людини, коли затримали й силоміць доставили до ТЦК чоловіка, який не чинив опору, кинувши його на землю та закувавши у кайданки.

Гуцули знову бунтують проти мобілізації

У курортному селищі Ворохта, що на Гуцульщині, 4 липня між місцевими мешканцями та представниками Державної прикордонної служби і ТЦК виник конфлікт через встановлений блокпост. Люди також обурені, що у Ворохтянській громаді працюють працівники ТЦК з іншого району. За словами місцевих мешканців, через ці блокпости та роздавання повісток до Ворохти не їдуть туристи.

Місцевий депутат, голова туристичної ради Ворохти, член туристичної ради Івано-Франківської області Олег Молдавчук розповів, що до блокпоста зранку приїхали не тільки місцеві мешканці, а й депутати селищної ради і селищний голова. Вони хотіли дізнатися, які підстави встановлення блокпоста на території громади, бо з місцевою владою цього не погоджували.

«Блокпост відлякує туристів і не дає нормально працювати, туристів у громаді і так мало. На думку людей, блокпост був поставлений самовільно, він перешкоджав трафіку гостей і нормальному життю громади», – заявив Молдавчук.

За словами депутата, представник прикордонної служби посилався на якийсь службовий наказ, але нікому його не показав, і взагалі не надав жодних документів, які регламентують роботу прикордонників з ТЦК на блокпості у Ворохті. Тоді люди зібралися біля селищної ради, їх було близько 300. Цікавилися, зокрема, чому блокпост не поставили на дорозі до курорту «Буковель» (належить олігарху Ігорю Коломойському).

Ситуація в громаді напружена. Були випадки, що у Ворохті, Татарові і Вороненці людей знімали просто з поїздів, саджали в автобус, виписували повістки. «Пакують» навіть на туристичних стежках у Карпатах, розповів депутат. Тому ворохтянці попросили демонтувати блокпост на території громади.

«Представники прикордонної служби поводилися адекватно, не пішли на конфлікт з людьми, демонтували блокпост. А працівник ТЦК почав перепалку з людьми, кинувся на жінку, яка його знімала на телефон, а іншу жінку вдарив у голову. Люди зняли це на відео», – говорить депутат.

При цьому на оприлюдненому у мережі відео видно, що машина військових намагалася проїхати крізь натовп, а кілька жінок кричали, що на них наїхали. Далі на відео видно, як натовп у цивільному виштовхує машину на узбіччя. Один чоловік виліз на дах. Військового починають бити під схвальні вигуки натовпу. У конфлікт намагався втрутитися представник поліції, і в якийсь момент йому вдалося заспокоїти натовп.

На наступних кадрах видно військового, який сидить у машині з відчиненими дверима і тримається за голову, біля нього стоїть поліцейський. При цьому жінки з юрби кричали: «Ти – скотина, ти на людей їдеш», «Складайте протокол, він їхав на людей». На відео чути, як люди говорять між собою, що військового мало побили.

Після інциденту блокпост у Ворохті прибрали. Проте військові і далі будуть перевіряти документи тих, хто приїжджає, повідомили в Івано-Франківському ТЦК. Там заявили, що конфлікт почали жителі Ворохти, які нібито звинуватили військових у тому, що через них на курорт не їдуть люди.

«У нас іде війна. І всі чоловіки на фронті або у відпустці з фронту. От ті, що у відпустці, можуть спокійно приїхати і відпочити. Ніхто їх не чіпає», – заявили у ТЦК. Там кажуть, що постраждалий військовий раніше теж був на фронті та зазнав поранення.

«Був поранений та воював за "подібних осіб". Така подяка…Нам не зрозуміло, проти чого протестують місцеві? Проти своїх же односельчан, які воюють зараз і захищають нашу країну? Проти сотень тисяч чоловіків, які ризикують життям і воюють за нашу державу?» – йдеться у заяві ТЦК, де також звинувачують мешканців Ворохти в захисті тих, хто ухиляється від військової служби.

Поліція повідомила про відкриття двох кримінальних проваджень через хуліганство та перешкоджання діяльності Збройних сил. «Група осіб зухвало та грубо порушували громадський порядок, вчинили конфлікт з військовослужбовцями Верховинського районного ТЦК, які на той момент виконували свої службові обов’язки. На місці події правоохоронці провели з місцевими мешканцями роз’яснювальну роботу. Конфлікт вдалося припинити. Поліцейські опитали потерпілих і встановили свідків. Відео з камер спостереження та пошкоджений транспортний засіб вилучили», – так описали інцидент у поліції.

Згаданого співробітника ТЦК доправили до лікарні у Яремче медики екстреної медичної допомоги. У чоловіка діагностували хімічний опік і забої м’яких тканин носа й обличчя. У Яремчанській лікарні військовому надали медичну допомогу та призначили амбулаторне лікування.

Обіцяна одразу ж після інциденту зустріч між представниками громади та прикордонниками так і не відбулася. Голова громади Ворохти Олег Дзем’юк відмовляється давати будь-які коментарі ЗМІ. Наразі у відкритих поліцією справах ніхто не затриманий і нікому не пред’явлені підозри.

Інцидент у Ворохті викликав різку реакцію українських «псів війни». Колишній міністр з питань окупованих територій та переміщених осіб Георгій Тука заявив в коментарі каналу Novyny.LIVE: «Якщо у Ворохту запустити роту кадирівців, то місцеві змінять свою думку». Тука також додав, що «це мерзенно, і ті люди, які брали участь у нападі на співробітників центру комплектації, повинні бути суворо покарані згідно з чинним законодавством».

Своєю чергою, колишній командир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий заявив, що розстріляв би протестувальників у Ворохті.

«Наші захисники насправді ангели з крильцями. Я зараз не жартую. Чесно кажучи, ось щастя цих людей, що там на блокпосту не я командував. От я вам скажу, як людина з 2014 року з "Айдару", от я б просто в цій ситуації застосовував би зброю на ураження. Причому саме на ураження відразу», – сказав Дикий в ефірі телеканалу «Київ 24».

Нагадаю, що це далеко не перший випадок, коли мешканці Гуцульщини бунтують проти діяльності людоловів з ТЦК. В лютому цього року в рідному селі легендарного Олекси Довбуша, прикарпатському Космачі, розлючені жінки влаштували полювання на приїжджих, які, на їхню думку, були навідниками воєнкомів.

А в березні з іншого боку Карпат, в буковинському селі Плоска двоє гуцулів на конях напали з сокирами на автомобіль зі співробітниками ТЦК, потрощили його, а самих військових відгамселили обухами. При цьому саме сокири-бартки були головною зброєю Довбуша та його соратників, опришків (так називали карпатських розбійників у XVIII-ХІХ століттях).