Західна Україна за минулий тиждень: Безкарні ґвалтівники в погонах та «проросійський» Балога – ворог угорців

30 січня 2023

Спроба знайти крайніх у зростаючому невдоволенні закарпатських угорців викликана в першу чергу їхнім небажанням йти воювати, і примусовою мобілізацією, на що відреагували в Будапешті.

Учасникам бойових дій не загрожує в’язниця за зґвалтування

Яворівський районний суд Львівщини 26 січня звільнив від покарання військового, який напав на жінку на трасі біля Яворова та спробував її зґвалтувати. Йому призначили три роки та чотири місяці тюрми, але звільнили від відбування покарання, встановивши трирічний іспитовий термін.

Як вказано у вироку суду, 26 липня 2022 року обвинувачений п’яним перебував у лісовому масиві на трасі Судова Вишня – Рава-Руська неподалік автобусної зупинки «Черчик», що біля Яворова. Він побачив жінку, яка йшла трасою до села Черчик. Чоловік затягнув жінку в ліс та намагався зґвалтувати, йому перешкодив перехожий, який почув крики про допомогу. На тілі жінки були виявлені численні синці, зокрема на шиї, плечах, стегнах.

У вироку прихована особиста інформація про обвинуваченого. Відомо лише, що він уродженець Самбора, військовослужбовець та учасник бойових дій. У матеріалах справи було вказано, що при спробі зґвалтування чоловік був одягнений у формений військовий одяг.

У суді нападник визнав свою вину у вчиненні спроби зґвалтування. При призначенні покарання просив врахувати думку потерпілої, яка «не має до нього претензій». Враховуючи кількість «бойових побратимів» зі зброєю на вулицях міст Західної України, очевидно, що жінка просто боїться за своє життя.

Справу розглядала суддя Наталія Швед, вона визнала чоловіка винним у спробі зґвалтування та призначила покарання – три роки і чотири місяці ув’язнення. Однак суддя – жінка! – звільнила його від відбування покарання, встановивши три роки іспитового терміну. Протягом цього часу він має періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Місцеві ЗМІ пишуть, що на вирок ще може бути подана апеляція. При цьому мої джерела у середовищі адвокатів Львівщини стверджують, що таку апеляцію готує захист підсудного «захисника» за домовленістю з органами правосуддя. Метою є не стільки зменшення тривалості покарання, скільки фіксація вироку суду першої інстанції – щоб потерпіла не змогла його оскаржити.

Історія, коли ґвалтівників виправдовують через участь у бойових діях – не унікальна для Західної України. У 2014 році, в місті Старий Самбір Львівської області, двоє чоловіків ґвалтували жінку кілька разів. Один з них раніше служив в зоні АТО. Судді вирішили, що це – пом’якшуюча обставина, а тому присудили йому п’ять років позбавлення волі з умовним терміном звільнення від покарання на 3 роки – і жодної грошової компенсації.

А у 2016 році у Луцьку чоловік напідпитку підійшов до жінки і «розпочав розмову з пропозиціями непристойного характеру». Потім він вирішив відібрати у жінки телефон, після того, як вона почала захищатись – силою відвів її у віддалене місце, де вона все ж здалась і віддала телефон, – під загрозую зґвалтування. Коли зловмисника затримали, виявилося, що він є поліцейським. Прокуратура хотіла відсторонити чоловіка від посади, але суд вирішив, що для цього недостатньо підстав. Однією з «позитивних характеристик», якими суд обґрунтовував свої дії, була попередня участь чоловіка в АТО.

Крайнім за утиски угорців Закарпаття зробили Віктора Балогу

Питання угорців Закарпаття на тижні, що минає, було озвучене на міжнародному рівні. Виступаючи 26 січня перед засіданням Ради Безпеки ООН у Нью-Йорку, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що на Закарпатті «у жорстокий спосіб» мобілізують до лав Збройних Сил України етнічних угорців.

«Угорці гинуть у цій війні пліч-о-пліч з українцями, адже угорців, які проживають на Закарпатті, також мобілізують до української армії… Останніми днями ми бачили відеоматеріали про те, в який жорстокий спосіб це іноді відбувається», – сказав глава МЗС Угорщини.

Раніше угорське видання Pesti Srácok із посиланням на місцевих жителів повідомляло, що Збройні сили України планують набрати десять тисяч людей на Закарпатті після втрат під Соледаром, при цьому насамперед намагаються мобілізувати саме етнічних угорців. Газета опублікувала надзвичайно емоційний репортаж, де в основному демонструються світлини-докази «безжалісної» мобілізації угорців, яких військові хапають по всьому місту, а також розповіді анонімних місцевих угорців.

А угорська газета Metropol писала, що Київ навмисно відправляє підрозділи ЗСУ, укомплектовані представниками національних меншин, зокрема угорцями, у найгарячіші бої. За інформацією цього ж видання, влада України приховує тіла сотень загиблих військових у залізничних вагонах-рефрижераторах на кордоні з Угорщиною.

Журналісти Metropol стверджують, що більшість із них загинули кілька тижнів тому, а деякі тіла зберігаються кілька місяців, проте родичі досі не знають про їхню смерть. При цьому ще у листопаді минулого року президент Угорщини Каталін Новак заявляла, що понад 500 осіб з числа угорської громади були поранені або загинули внаслідок бойових дій.

Влада Закарпаття, яка змушена кожен свій крок погоджувати з Києвом, на останні закиди з угорського боку досі не відреагувала. Зате саме 26 січня в Ужгороді відповіли на звинувачення Будапешта у «звірствах» стосовно місцевих угорців, оприлюднені на попередньому тижні. Крайнім за утиски угорської громади Закарпаття вирішили зробити екс-главу адміністрації президента Ющенка, народного депутата і досі надзвичайно впливову в краї людину – Віктора Балогу.

Варто відзначити, що син Віктора Балоги, Андрій, є мером другого за значимістю міста в Закарпатській області – Мукачевого, а партія «Команда Андрія Балоги» має фракції у Закарпатській обласній та Мукачівській міській радах. Та найголовніше – з кланом Балог з моменту свого призначення на посаду бореться губернатор Закарпаття Віктор Микита.

Отже, 26 січня група депутатів Закарпатської обласної ради від Партії угорців України (КМКС) звинуватила у цькуванні та провокаціях щодо угорської громади краю Віктора Балогу, якого назвали «проросійським політиком». У заяві, озвученій депутатом облради Юдітою Петеї, сказано, що «останнім часом у Мукачівській територіальній громаді за вказівкою її голови з установ у місцях, де компактно проживає угорська громада, було знято національні символи Угорщини та звільнено з роботи за політичними мотивами директора однієї зі шкіл громади з угорською мовою навчання».

«У таких діях окремих політиків, які є штучними прецедентами суто для привернення уваги, угорська громада вбачає загрозу єдності краю» – сказано в заяві, і чітко названо цих політиків – Андрія та Віктора Балог, причому головна провина покладена саме на останнього. При цьому у вину Балозі-старшому поставлено й демонтаж символу угорського народу – міфічного птаха Турула – зі стіни замку в Мукачеві, і заміна його на тризуб, що було із захопленням зустрінуте владою області та України.

Місцеві коментатори відзначають, що ця спроба знайти крайніх у зростаючому невдоволенні закарпатських угорців, викликана в першу чергу їх небажанням йти воювати, і примусовою мобілізацією, на що відреагували в Будапешті. Не дивно, що під час виступу угорських депутатів облради було організовано пряме включення з фронту бійця 128 бригади, етнічного угорця Віктора Трошки, який раніше був доцентом Ужгородського університету.

Зрозуміло, що на цьому конфлікт між угорцями та київськими властями не закінчиться. 27 січня з’явилася інформація про те, що в рамках спільної угорсько-румунської ініціативи моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи одноголосно вирішив звернутися до Венеційської комісії з проханням перевірити, чи новий закон про національні меншини (спільноти) України відповідає міжнародним стандартам. А на 28 січня громадська організація «Угорська спільнота за мир» запланувала акцію протесту біля посольства України в Будапешті.

Зловживання з гуманітарною допомогою – на кожному кроці

Збройний конфлікт на Сході ще з 2014 року став причиною виникнення масового волонтерського руху, а повномасштабна російська агресія лише посилила цю тенденцію. Однак серед людей, які називають себе волонтерами, все частіше виявляють нечистих на руку.

Так, правоохоронці в Закарпатській області викрили протиправну діяльність працівника благодійного фонду. Він, за даними слідства, продавав гуманітарну допомогу. Про це 27 січня повідомила прес-служба Національної поліції.

Слідство вважає, що чоловік налагодив отримання гуманітарної допомоги з-за кордону, яка мала передаватися ЗСУ та потерпілим від бойових дій. Зокрема постачалися засоби індивідуальної гігієни. Ринкова вартість отриманої допомоги становить майже 2,5 мільйона гривень (понад 60 тисяч доларів).

Поліцейські викрили «волонтера» на спробі продажу гуманітарної допомоги. Того ж дня вони провели обшуки, у межах яких вилучили майже 60 тисяч шматків мила, наданого в якості гуманітарної допомоги, 17 тисяч доларів, отриманих як передоплату за мило, і флеш-носії.

А на Буковині викрито шахрая, який «продавав» неіснуючі автомобілі для військових. Про це теж 27 січня повідомила Чернівецька обласна прокуратура. За даними слідства, 32-річний мешканець Чернівців, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за шахрайство, налагодив схему одержання прибутку від «продажу» неіснуючих транспортних засобів.

Чоловік створив у соціальних мережах сторінки, де розміщував фейкові оголошення про надання послуг з розмитнення та ввезення на територію України транспортних засобів. Крім того, аналогічні оголошення він розміщував і на платформі OLX, де навіть виставляв фото автомобілів.

Встановлено, що у жовтні 2022 року до «продавця» звернулась жителька Київщини, яка хотіла придбати авто своєму чоловіку, котрий служить під Бахмутом. Сторони домовились про марку транспортного засобу та спосіб оплати. Після того, як потерпіла перерахувала на підконтрольний шахраю банківський рахунок майже 70 тисяч гривень, той перестав виходити на зв’язок. Зараз його затримано.

У свою чергу, відомий львівський волонтер Святослав Літинський повідомив про те, що придбаний ним за благодійні кошти автомобіль, переданий прикордонникам у Смільниці, опинився у приватній власності. «З’ясувалося, що автомобіль Кіа Соренто, оплачений за гроші нашої збірки, зареєстрований на приватну особу, здається на вітчима начальника прикордонної застави Шестопала Сергія» – написав Літинский у Facebook.

«Думаю, що зацікавленими в об’єктивному розслідуванні цієї справи мають бути усі: президент, керівник Державної прикордонної служби України, а особливо голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, кумом якого, як кажуть на Самбірщині, є Сергій Шестопал», – додав волонтер. Нагадаю, що у вересні 2022 року самого Літинського підозрювали у продажу авто, ввезеного в Україну для потреб ЗСУ.