Войско Польскє набирає курси військового вишколу для всіх охочих

27 вересня 2022

Міністерство національної оборони Польщі та польські Збройні сили протягом жовтня й листопада організують серію безкоштовних курсів із військової підготовки для охочих віком від 18 до 65 років.

 

Одноденні підготовчі курси відбуватиметься в 17 військових частинах Польщі під гаслом "Тренуйся з армією". На них розповідатимуть про основи володіння зброєю, стрільби, рукопашного бою, орієнтації на місцевості, виживанні й наданні першої допомоги.

Про це повідомляє Європейська правда, з покликанням на польське Міноборони.

– Ґарантуємо професійну підготовку, харч і добре проведений час. Витрать суботу з нами, і ми навчимо тебе, як оборонятися й бути в безпеці, – йдеться в рекламному повідомленні Збройних сил Польщі.

Зареєструватися на курс військового вишколу можна через електронну пошту, телефоном, у месенджерах, соцмережах і особисто. Набір завершуватиметься о 13:00 у день перед тренуванням.

Єдиними умовами для участі в курсах є польське громадянство, вік 18-65 років і відповідний зручний одяг. Курси триватимуть по вісім годин із 8 жовтня по 26 листопада. Зазначається, що стрільбі навчатимуть на симуляторах і тренажерах, без використання бойових патронів.

Як вже писав ЗУНР, Польща має намір створити найсильніші сухопутні війська серед країн НАТО в Европі

Зараз армія Польщі наразі налічує 110 тисяч військовослужбовців і 30 тисяч учасників територіяльної оборони, але уряд планує збільшити чисельність війська до 250 тисяч професійних солдатів і 50 тисяч співробітників територіяльної оборони.

Ухвалений навесні закон "Про захист Батьківщини" запровадив новий вид військової служби – добровільну військову службу. Пройти її може кожен, хто раніше не був в армії.

Завдяки їй можна здобути військовий вишкіл і в майбутньому залишитись в резерві або вступити в професійну армію.

На кінець серпня на добровільну основну військову службу в Польщі зголосилося вже понад 13 тисяч людей, і в найближчі тижні це число може зрости.

Втім, тут питання скорше не в романтичному патріотизмі пересічних поляків, а в звичайному збіднінню. Шалена інфляція та здорожчання споживчих цін в Польщі вже навіть не обговорюється: це ж очевидний факт.

Разом з тим вже дійшло до того, що поляки їздять до Чехії купувати вугілля, готуючись до зими. І це за умови, що Польща сама має великі поклади цього «чорного золота».

Як голосить зазивний плакат з офіційної фейсбук‑сторінки Войска Польскєґо, рекрутам з першого дня служби пропонується платня в 4560 злотих, що за сьогоднішнім ринковим курсом становить приблизно 930 доларів США. Загалом, не погана платня для нинішньої Польщі, якщо ще врахувати додаткове утримання вояків щодо харчування тощо.

Але скорше за все, йдеться про суму брутто: після відрахування податків ця цифра знизиться десь на 30‑35%. Цікаво, що з відгуків самих поляків під цим плакатом можна довідатися, що якраз військовослужбовці масово полишають службу через те, що обіцянки про оплату, наприклад, понадурочних годин служби не оплачуються і є ще купа подібних «несподіванок».

Тож попри намагання польських урядників вдавати нині з Польщі потужного військового «Термінатора‑2» – наразі це більше скидається на роздмухану ґумову качку.

А вся справжня міць Войска Польскєґо насамперед полягає в належному обслуговування баз НАТО в країні. Чи то пак кажучи просто, баз армії США і дрібку – Великої Британії.