Західна Україна за минулий тиждень: Полювання на чоловіків у Тернополі та «Австро-Угорщина» на Закарпатті

6 лютого 2023

«Пересувні військкомати» на виїздах з Тернополя перевіряли навіть пасажирів рейсових автобусів. При цьому більшість військових і на блокпостах, і в патрулях на вулицях прибули в місто з інших областей.

У Тернополі провели масову облаву на чоловіків мобілізаційного віку

У четвер, 2 лютого, Тернопіль нагадував величезний фільтраційний табір. У місті з’явилися десятки військово-поліцейських патрулів, які вручали повістки чоловікам прямо на вулицях, а також на АЗС, у закладах громадського харчування і торгівельних центрах. Місцеві мешканці розповідали про мікроавтобуси, у яких заштовхують чоловіків і везуть прямо у військкомати.

Але цього разу у «облави на мобілізованих» була особливість – «пересувні військкомати» практично на всіх виїздах з міста. Перевіряли усіх, навіть пасажирів рейсових автобусів. В соцмережах ширився неофіційний перелік з місцями таких блокпостів. Причому переважна більшість військових і на блокпостах, і в складі патрулів прибули в Тернопіль з інших областей.

«Хтось казав, що чоловіків силою заштовхують в поліцейські авто, хтось – що всім масово вручають повістки. Наші журналісти вирушили вулицями Тернополя і за місто, аби на власні очі побачити хто і що перевіряє. Зупинили і їх» – повідомив місцевий телеканал Т1.

Представники військкомату пояснили, що зупиняють усі транспортні засоби, в яких є чоловіки. Завдання військових – перевірити документи і встановити особу. Якщо виникають питання – справді вручають повістки. «За час так званого патрулювання ми не бачили, аби когось силою витягували з автомобіля. Хоча тернополяни зізнаються, що інформація про такі перевірки їх налякала. Інші розуміють – в час війни варто перевіряти усіх, бо лиш так можна виявити злочинців чи сепаратистів» – намагалися заспокоїти публіку журналісти.

Вони звернулись у військкомат, аби спростувати чи підтвердити інформацію про незаконне вручення повісток. Там пояснили, що мобілізація у військовий час відбувається у три етапи. Зараз патрулі проводять «оповіщення» чоловіків про необхідність уточнити свої дані в територіальних центрах комплектування (так офіційно називаються військкомати). Під час виявлення злісного ухилянта від мобілізації – його можуть затримати і доставити до військкомату. На запитання про те, чи пов’язана активізації діяльності з тим, що треба виконати певний план набору, військові не відповіли.

Лише наступного дня голова Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) Володимир Труш заявив, що причин для паніки у жителів та переселенців не повинно бути, а вручення повісток – звичайна процедура в країні, де йде війна.

«Повістки роздають не впродовж двох днів, а з 24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення на територію України. Активно вони роздаються завжди. Вчора, 2 лютого, в місті Тернополі були відпрацювання силових структур, а саме спецоперація «Промінь». Її проводять систематично не лише в місті, а й області. Вже провели понад 20 таких операцій. Я не знаю, чому вона викликала такий ажіотаж. Якщо люди не хочуть брати повістки, не хочуть служити в армію, тоді питання виникає і до нас, і до вас: «Ми українці чи ні?» – заявив губернатор.

Також Володимир Труш сказав, що патріотичність – це не зміна головного фото на державний прапор України у соціальних мережах, а справжня боротьба за незалежність країни.

«Захищати свою землю чи що робити? Тут у кожного є свій вибір. Але я думаю, справжні українці не повинні ховатися від мобілізації. Тому що державу треба захищати, і якщо ми цього не зробимо, то не буде цієї держави. І тоді які ми українці? Я вважаю, якщо я чи інша людина хоче називати себе українцем,  то не тільки виставляємо аватарки у соцмережах, а і стаємо на захист. Мобілізація нікуди не поділася і вона триває», – додав він.

Враховуючи той факт, що ці слова губернатор Тернопільської області сказав на презентації кампанії зі створення штурмових груп «Гвардія наступу», подібних облав слід чекати не лише в Тернополі. Це підтвердив і начальник управління персоналу штабу Сухопутних військ ЗСУ полковник Роман Горбач. За його словами, інколи повістку отримують і військовозобов’язані, які мають бронь або відстрочку.

«Військовозобов’язаний, який має бронь від призову з мобілізації, усі документи, котрі це посвідчують, має носити з собою. І при їхньому пред’явленні, вручення повістки не буде», – каже військовий. А якщо повістку все ж вручили, то зі всіма цими документами потрібно прибути до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки і повістка буде анульована, обіцяє полковник Горбач.

Не дивишся новорічне привітання Зеленського? Агент Кремля!

На Львівщині СБУ похвалилася тим, що блокувала діяльність ще двох «прихильників путінізму». «Українська спецслужба продовжує системно притягувати до кримінальної відповідальності зрадників і колаборантів, які добровільно підтримують політику ворога. Співробітники СБУ на Львівщині викрили двох поціновувачів «руZZкого міру», які прославляли злочинні дії армії окупанта, закликали підтримувати загарбників та поширювали заборонену символіку» – повідомили 3 лютого львівські лицарі плаща й кинджала.

Судячи з їхнього прес-релізу, обтяжуючою причиною є вже навіть місце народження. «54-річна уродженка РФ, яка близько тридцяти років проживає у Яворівському районі та має громадянство України, публічно підтримувала «путінський режим» та виправдовувала війну Росії проти нашої держави» – повідомляє прес-служба Львівського главку СБУ. Інший фігурант, житель Дрогобича, начебто «відкрито пропагував ідеологію ворога та поширював матеріали комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів».

«На особистих сторінках в соціальних мережах  зловмисники розпалювали національну ворожнечу,  підтримували політику країни-терористки щодо війни в Україні та поширювали матеріали з забороненою комуністичною символікою. Зібравши доказову базу, слідчі спецслужби відкрили кримінальні провадження та повідомили фігурантам про підозри» – хваляться в СБУ.

Провадження відкрито за статтями «порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками», «поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» та «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників». Під яку з цих статей підпадає пост чоловіка з Дрогобича від 31 грудня 2020 року, що містить фото Володимира Путіна та слова «Мені здається, 99% українців зустрінуть новий рік на годину раніше, ніж у Києві», в СБУ не пояснили.

А 30 січня співробітники СБУ у Тернопільській області затримали послушника Свято-Успенської Почaївської Лaври УПЦ МП, якого звинуватили у «передaчі окупaнтaм iнформaцiї про розтaшувaння i хaрaктеристики об’єктiв енергетичної iнфрaструктури у Тернопiльськiй тa сусiднiй облaстi». Чоловіка зaтримaли пiсля того, якi вiн сфотогрaфувaв 2 об’єкти енергетики у Тернополi,  переслaв цi фото на певну електронну адресу і зaбрaв в обумовленому мiсцi 5 тисяч гривень винaгороди, повідомили в СБУ. Описана послідовність дуже схожа на класичну провокацію спецслужби.

Закарпаття все глибше інтегрується в «Австро-Угорщину»

На тижні, що минає, Закарпатську область відвідали президент Австрії та мер столиці Угорщини, а місцевим підприємцям порадили закуповувати електроенергію у сусідніх державах Європейського Союзу. До речі, всі ці держави (або їхні частини), які і Закарпаття, до 1918 року були частиною Австро-Угорської монархії.

У четвер, 2 лютого, мер Будапешта Ґерґей Карачонь відвідав Берегово, де зустрівся з головою міської територіальної громади Золтаном Бабяком. Стосовно обмеження прав угорської нацменшини в Закарпатті гість наголосив, що влада й опозиція Угорщини вважають однаково: закарпатські угорці повинні мати ті ж колективні права нацменшин, які мають усі національності в Європі.

«Усі громадяни Угорщини та кожен представник угорської нації зацікавлені у відстоюванні колективних прав закарпатських угорців використовувати рідну мову та навчатися нею. Звичайно, в умовах війни першочерговим є мир, але вважаю, що в процесі вступу України до Європейського Союзу можна отримати дійсні гарантії, щоб закарпатські угорці могли користуватися своєю мовою, зберігати національну ідентичність, використовувати свої символи» – заявив мер угорської столиці.

При цьому про факти знищення угорської національної символіки та звільнення керівництва місцевих шкіл з угорською мовою навчання, які відбулися останніми тижнями у закарпатському місті Мукачеві, гість із Будапешта нічого не сказав. Однак, вочевидь побоюючись критики на батьківщині, Гергей Карачонь поспішив запевнити, що у питанні захисту прав угорців він погоджується з угорською владою.

«В уряду та опозиції Угорщини однакові погляди щодо цього питання: у закарпатських угорців повинні бути ті ж колективні права нацменшин, що й у всіх національностей у Європі. У 2017 році я протестував під посольством України, коли приймали мовний закон. Те, що я сказав зараз, я не щойно вигадав, я був відданий цьому все своє життя. Це не партійно-політичне питання, це європейське та національне питання», – сказав Ґерґей Карачонь.

А найкумеднішим моментом зустрічі став виступ депутата Берегівської міськради від партії «Команда Андрія Балоги» Золтана Ковача, який запросив мера Будапешта відвідати Мукачево. Гергей Карачонь ввічливо відмовився, а мер Берегова Золтан Бабяк жартома зауважив, що хотів би супроводжувати мера угорської столиці в Мукачево на відкриття «оновленої відновленої скульптури птаха Турула». Справа в тому, що цей символ угорського народу демонтували зі стіни замку в Мукачеві за командою мера цього міста, Андрія Балоги.

Президента Австрії Александра Ван дер Беллена, який відвідав Закарпаття 3 лютого, з політичними конфузами не зіткнувся. Його візит обмежився відвіданням місцевого Товариства Червоного Хреста, яке підтримує австрійська сторона. Президента Австрії познайомили з роботою медичних сервісів Червоного Хреста на Закарпатті – трьох міні-клінік, дев’яти мобільних медичних бригад, логістичного центру з гуманітарною допомогою, хабу отриманні автотранспорту, тринадцяти пунктів видачі допомоги, загону швидкого реагування, двох центрів психо-соціальної підтримки, притулку для людей літнього віку, соціальної їдальні, програм «Догляд вдома», «Шелтер», Bravo, повідомила прес-служба товариства.

Того ж дня у краї перебував керівник Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян. Енергетики, представники обласної влади та керівництво держінспекції дійшли висновку, що через зручне географічне розташування бізнес на Закарпатті може імпортувати електрику для своїх підприємств з-за кордону. Мовляв, це буде економічно вигідніше, ніж не працювати чи виробляти електрику невеликими генераторами. Інше питання, що дозволити собі такий імпорт зможуть лише великі компанії.