Олег Хавич, 5 вересня 2022

Чергова партія втрат особового складу 128-ї бригади може викликати на Закарпатті нову хвилю антимобілізаційних протестів, які вже відбувалися навесні у Рахівському і Тячівському районах краю.

Поширити / зберегти:

Польща бере під контроль систему охорони здоров’я Львівщини

У п’ятницю, 2 вересня, на Львівщині з робочим візитом перебували міністри охорони здоров’я України і Польщі Віктор Ляшко і Адам Недзедьський, а також міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. Головною особою був саме польський міністр, який фактично здійснив інспекцію лікарні у Львові, котрій польські власті подарували дороге медичне обладнання.

Спочатку міністри разом з главою Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максимом Козицьким відвідали Військово-медичний клінічний центр Західного регіону, більше відомий як Львівський військовий госпіталь. У ньому лікують та реабілітують українських військових, від початку повномасштабної війни з Росією тут пролікували близько 1700 людей. Міністри поспілкувалися з пацієнтами, подякували за відвагу та захист і побажали швидкого одужання, написав Козицький у своєму телеграм-каналі. Чиновник супроводив свій пост фотографією міністрів у палаті госпіталю, причому в одного з пацієнтів на фото були впізнавані неонацистські татуювання.

Гості також оглянули оновлені реабілітаційне відділення та відділення відновлювального лікування. Тут наприкінці серпня у рамках спільного проекту Львівська ОВА та Міжнародний штаб допомоги українцям відкрили після ремонту 5 палат, санітарні кімнати, коридори та рецепцію.

За словами Максима Козицького, невдовзі на базі цього стаціонару відкриють спеціалізовану клініку протезування та реабілітації людей, які постраждали внаслідок бойових дій – Superhuman Center. До складу правління центру увійшла перша леді України Олена Зеленська, а до створення закладу долучились чимало діячів західного шоу-бізнесу, зокрема, співак Стінг та його дружина, кінорежисерка Труді Стайлер.

Адам Недзельський повідомив, що напередодні у польському місті Жешув відкрили медичний хаб, в якому прийматимуть українських військових. Транспортуватимуть їх туди зі Львова, а вже із Жешува пацієнтів 2-3 рази на тиждень забиратимуть літаками в інші європейські країни на лікування.

Міністр охорони здоров’я Польщі наголосив, що його країна активно допомагає Україні медичним обладнанням, ліками, приймає на лікування дітей з онкологічними захворюваннями. Він також зазначив, що близько 1000 українців працюють зараз у медичній галузі Польщі.

Швидше за все, їхня кількість зросте за рахунок лікарів та медсестер зі Львівщини, адже система охорони здоров’я цього регіону все глибше інтегрується з польською. Та й пан Недзельський приїхав до Львова не з порожніми руками – саме 2 вересня лікарня Святого Луки (колишня 8-а міська лікарня) отримала новий апарат магнітно-резонансної томографії (МРТ) Siemens Magnetom Sola. Це апарат експертного класу, його придбання за кошти польського державного бюджету анонсував особисто прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час свого візиту до Львова у квітні цього року.

«За допомогою Siemens Magnetom Sola швидко, якісно та інформативно можна обстежувати головний мозок, черевну порожнину, судини, хребет, м’які тканини, суглоби та внутрішні органи. МРТ-апарат має цілу систему датчиків штучного інтелекту, які автоматично визначають стан пацієнта та необхідні саме для нього обстеження», – йдеться у повідомленні лікарні Святого Луки.

Це перший комунальний апарат МРТ у Львові. Обстеження на ньому за скеруванням сімейного лікаря будуть безкоштовні. За даними медиків, щодня 16 людей у Львівській області потребують МРТ-діагностики, на рік це майже 6 тисяч пацієнтів. Апарат працюватиме цілодобово, тривалість кожного обстеження – не більше 20-ти хвилин, за добу їх можуть зробити 40 пацієнтам. За словами генерального директора Першого медичного територіального об’єднання Львова Олега Самчука, на подарованому Польщею апараті МРТ обстежуватимуть і військових, і цивільних, і не лише зі Львівщини.

Американський мільярдер зібрав зерно на Рівненщині

Якщо польські урядовці беруть під контроль систему охорони здоров’я Львівщини, то американський мільярдер Говард Баффет, схоже, вирішив продемонструвати, що сільськогосподарська земля на Рівненщині та її плоди вже не належать українцям. Старший син відомого інвестора Воррена Баффета, статки якого станом на 1 серпня агенція Bloomberg оцінила у 977 мільярдів доларів, і сам успішний бізнесмен, Говард Баффет останніми роками любить позиціонувати себе як «фермера».

Ферма у нього справді є, хоча навряд мільярдер нею управляє в перервах між засіданнями рад директорів Coca-Cola та холдингово-інвестиційної компанії свого батька Berkshire Hathaway Inc. Крім того, Говард Баффет входить в керівництво Всесвітнього фонду дикої природи (World Wildlife Fund, WWF) та є глобальним амбасадором Продовольчої програми ООН.

Це дає йому доступ до інформації не лише про те, в яких країнах потребують продовольства, але й про те, де це продовольство можна виростити. На щастя, Україна поки що належить до другої категорії, саме тому американці з такою наполегливістю вимагали від київських властей вільного продажу української ріллі.

Судячи з усього, частина цієї ріллі належить самому Говарду Баффету, тому що перебуваючи 31 серпня у Рівненській області американець поводив себе як хазяїн. Він сидів у кабіні комбайна, оглядаючи завершення ранніх жнив. Після цього Баффет став головною дійовою особою обряду обжинок, на якому було зв’язано останній сніп, котрий бізнесмен забрав із собою до США. Як не дивно, це викликало лише радість у місцевих чиновників та депутатів Верховної Ради від партії «Слуга народу». Однак місцеві коментатори назвали таку поведінку Говарда Баффета характерною для земельного магната, а не філантропа, якого він теж із себе зображає.

Так, після відвідин Рівненщини у червні американський мільярдер заснував проект «Жнива Перемоги», який фінансується «Фундацією Говарда  Баффета». В його рамках українські фермери отримали як благодійну допомогу 90 мільйонів доларів на посівну кампанію, 50 комбайнів, 49 тракторів та різноманітне сільськогосподарське приладдя. Цього разу Баффет-молодший повідомив, що в Україну прямують і мобільні сховища збіжжя.

«Сьогодні допомога та інвестиції в сільське господарство України – це внесок у продовольчу безпеку мільйонів людей у всьому світі. Проблеми, які є сьогодні в Україні, це не тільки проблеми українців, а також США, ЄС та інших держав», – заявив він. Схоже, інвестиції Говарда Баффета були успішними: до Дня Незалежності України він отримав від Володимира Зеленського орден Ярослава Мудрого V ступеню.

На Закарпатті день жалоби у зв’язку з великими втратами в 128-й бригаді

2 вересня в Закарпатській області був день жалоби за загиблими бійцями 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. «Війна забирає найкращих. Під час наступальної бойової операції на позиції окупантів загинули наші побратими, воїни 128-ї ОГШБр, які ціною власного життя забезпечили вихід підрозділів на визначені рубежі» – написав 31 серпня у Facebook глава Закарпатської ОВА Віктор Микита, і анонсував день жалоби на 2 вересня. Вочевидь, мова йшла про невдалий наступ української армії в Херсонській області.

Наступного дня надійшли офіційні повідомлення про загибель семи уродженців Закарпаття. У херсонських степах полягли Роман Грапенюк, Андрій Костик та Василь Попадич з Рахівського району, командир розвідувальної роти 128-ої бригади Василь Бабич з Мукачева, Степан Епереші та Іван Дрія з Королева, Михайло Петейчук з Тячівського району.

А 2 вересня на території всієї Закарпатської області приспустили прапори України на адміністративних будівлях, держпідприємствах, установах і організаціях та у військових частинах. О дев’ятій годині ранку пам’ять полеглих вшанували хвилиною мовчання, а у храмах різних конфесій області відбулися поминальні богослужіння.

«Разом із колегами відвідали Ужгородський Хрестовоздвиженський греко-католицький Катедральний собор, де запалили свічки пам’яті, спільно з громадою помолилися за душі захисників, котрі загинули в боротьбі за незалежність. Та за наших воїнів, які зараз на лінії зіткнення ведуть бої з російськими загарбниками», – написав Віктор Микита у своєму телеграм-каналі.

Того самого дня у Мукачеві, у Кафедральному соборі на честь ікони Почаївської Божої Матері відбувся чин похорону та прощання з полеглим командиром розвідувальної роти 128-ї бригади Василем Бабичем, який загинув під Херсоном 29 серпня. Провести Бабича в останню путь прийшли рідні та близькі, бойові побратими, керівництво міста та сотні жителів Мукачева. Його смерть – серйозна втрата для бригади, тому що Василь Бабич з 2017 року неодноразово проходив навчання у інструкторів з країн НАТО, а його розвідрота у 2021 році була визнана найкращим окремим підрозділом ВСУ.

Місцеві коментатори не виключають, що чергова партія втрат особового складу 128-ї бригади може викликати нову хвилю антимобілізаційних протестів на Закарпатті, які вже відбувалися навесні у Рахівському і Тячівському районах області. Настрої значної частини населення краю висловив ще в середині серпня бізнесмен та громадський діяч з міста Берегово Іван Гергардт: «Наших закарпатців чомусь завжди на передок кидають. І, чомусь, кожен п’ятий загиблий на цій війні – закарпатець». Навряд чи така оцінка відповідає дійсності, але для масової свідомості це не так уже й важливо.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР