29 серпня 2022

Уряд України планує вдвічі підвищити компенсацію для громадян, які надали притулок прибулим зі Сходу. Хочуть піддобрити до зими.

Поширити / зберегти:

На сьогоднішній день програма «Прихисток» передбачає щомісячне нарахування 450 гривень тим господарам, які надали притулок у себе переселенцям – як компенсація за додаткові комунальні витрати.

За її словами, голови Міністерства реінтеґрації з питань окупованих територій Ірина Верещук, профільне відомство вже обговорило внесення змін до ухвал, що стосуються виплати компенсації цієї категорії громадян, повідомляє iTV.

– Коли ми говоримо про те, що люди чекають, що програма «Прихисток» працюватиме, вона працюватиме настільки, що не 450, а 900 гривень будуть обов'язковими як компенсація від держави, щоб люди розмістили у себе чергових переселенців, – наголосила Верещук.

Вона впевнена, що на українців чекають складна зима та опалювальний сезон, а інтенсивність бойових дій свідчить про те, що вимушених переселенців стане тільки більше. Резюмуючи, міністр додала, що в Кабінеті міністрів зараз розробляють ініціативи щодо надання допомоги Миколаївській області та іншим прифронтовим регіонам.

Для порівняння: відшкодування в Польщі прихисток біженців набігає 1000‑1200 злотих на місяць – тобто приблизно 8000‑9600 гривень.

При тому, що комуналка набігає на середньостатистичну двокімнатну квартиру приблизно 400‑700 злотих на місяць.

Про відшкодування корінному населенню втрат внаслідок «освобожденія» в 1939‑1940‑их роках, в Закарпаттю в 1945 році – наразі київською владою ніц не повідомлялося.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР