Дуда у Києві – Польща підтримуватиме Україну до останнього дня

23 серпня 2022

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Про це він сказав на зустрічі у Києві із президентом України Володимиром Зеленським.

– Хочу висловити величезну повагу українському народу за його надзвичайний героїзм щодо своєї Батьківщини. Я хочу, щоб вони були впевнені у потужній підтримці Польщі, у тому, що поляки з ними і підтримуватимуть їх до останнього дня боротьби, — цитує Дуду його канцелярія у Twitter.

Дуда сказав, що обговорив із Зеленським співпрацю у військовій та гуманітарній сферах, участь у відновленні України, пише Європейська Правда.

Президент Польщі привітав із Днем прапора та Днем незалежності України.

– Для нас, поляків та всіх жителів Балтії, це також важлива річниця – річниця пакту Ріббентропа-Молотова, за яким на Польщу та інші країни було скоєно напад. Польща тоді втратила свою державність. Той факт, що я сьогодні тут, також має для нас символічне значення. Для нас це також день протесту проти війни, відродження російського імперіалізму, – сказав він.

Дуда додав, що сьогодні Україна захищає свою незалежність, захищає цілісність своєї держави від російської аґресії, яка розпочалася не 24 лютого, а 2014 року.

– Україна може розраховувати на Польщу. Я вірю, що Україна не лише захистить себе, а й переможе, поверне собі всі свої землі та відновить себе завдяки підтримці Польщі та всіх чесних народів, – сказав він.

Що не теза пана Дуди – то вже навіть не просто натяк, а вказівка до дій!

Правда, 95‑квартальна влада по житю читала хіба свої дуримарські сценарії до москвинськомовних серіалів та мізансцен, тому ні з біса не змогла зрозуміти, що президент Польщі сказав дипломатичними зворотами.

Отже, пан Дуда чітко пояснив, що внаслідок Пакту Ріббентропа-Молотова – Польща втратила державність. І не просто саму державність, але й деякі землі.

До окупації яких доклалася, серед іншого, й УРСР як невіддільна частина Союзу, про що писав вже ЗУНР.

Тож зараз на порядку денному в польському істеблішменті стоїть хіба питання: відновлювати границю тільки по Збручу, чи згідно з Гадяцькою Унією?

Якщо з останньою, то по суті пан Дуда відвідав, можна сказати, крайній східний прикордонний форпост.

Дійсно: ну ж не Донецьк таким вважати, і навіть не Запоріжжя.

А щодо підтримки до останнього дня, то навряд чи 95‑квавртальники та инші клоуни у владі знають Польський кінематограф: зрозуміло, же в них щелепи не ті.

А так би пригадали собі леґендарну польську кінострічку «Пси», де герой Боґуслава Лінди – колишній польський КҐБіст при вступі на службу до вже «нової, демократичної» поліції на початку 1990‑х років вимушений відповідати на запитання комісії, складеної з… колишніх комуністичних функціонерів.

Діалог звучить так:

– Чи готовий пан відстоювати правовий порядок оновленої, демократичної Республіки Польща?

– Безсумнівно, до самого кінця... мого або її...