18 серпня 2022

Поглинання цієї аудиторії українських біженців здійснюватиметься через новозаложену благодійну фундацію.

Поширити / зберегти:

Польща створює фонд імені блаженного Климентія Шептицького для допомоги українським сиротам та звільненим із полону жінкам, повідомив голова Канцелярії прем'єр-міністра у Києві Міхал Дворчик.

За його словами, польський уряд виділив Фонду 8 млн злотих (близько 64 млн грн).

Кожна дитина, охоплена програмою, щомісяця отримуватиме 5700 гривень (близько 630 злотих).

Дворчик зазначив, що невипадково фонд носить ім'я блаженного греко-католицького священика Климентія Шептицького.

Це був священнослужитель із польським та українським корінням, який рятував дітей, переслідуваних німцями під час Другої світової війни.

– У 20 столітті одним із найстрашніших тоталітаризмів був німецький нацизм, а в 21 столітті — путінська Росія, – сказав Міхал Дворчик, якого цитує Польське радіо.

Глава Канцелярії прем'єр-міністра додав, що у середу також був запущений сайт, на якому можна звернутися за допомогою для дітей, які втратили батьків під час війни.

– Протягом року ми можемо надати такі ґранти 1600 дітям. Кожна дитина, яка буде включена до цієї програми, отримуватиме щомісячну допомогу, – сказав Дворчик.

Він наголосив, що польський уряд також хоче допомогти жінкам, звільненим із російського полону і які пережили там травму.

– Такі жінки, які подають заявку на цю програму, зможуть розраховувати на одноразову допомогу у розмірі 80 тис. гривень (близько 10 000 злотих), а потім на допомогу, пов'язану з психологічною та реабілітаційною допомогою, – наголосив глава Канцелярії прем'єр-міністра.

Як ЗУНР вже писав, це вже далеко не перший транш коштів, спрямованих на утримання втікачів від війни в Польщі.

Проте звідки уряд Польщі збирається брати всі ці мільйони злотих на тлі збідніння самих поляків – пан Дворчик наразі не пояснив.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР