Польський уряд оголосив доплати за опалення

5 серпня 2022

В Польщі так само знатимуть, що таке субсидії за тепло.

На нинішній пресконференції польська Міністерка клімату та довкілля Анна Москва оприлюднила спеціальні рішення для підтримки споживачів тепла та гарячої води.

– Ми підготували комплексний пакет, який орієнтований на всіх споживачів тепла, – сказала вона, пише польський Business Insider.

Уряд також оголосив про субсидії на пелети, дрова, мазут і скраплений газ, які діятимуть так само, як і у випадку доплат за вугілля.

За словами пані Міністерки, ті, хто використовує пелети, отримають 3 тис. злотих; хто послуговується рубаними дровами — 1 тис. злотих; доплата за мазут становитиме  2 тис. злотих, а за газ — 500 злотих.

Натомість нетарифні споживачі тепла отримають до 3,9 тис. злотих підтримки.

Підтримка буде одноразовою. Субсидії діятимуть так само, як і у випадку квот на викиди вуглецю: окремі одержувачі отримуватимуть підтримку готівкою.

Анна Москва наголосила, що може бути заявлено лише один різновид палива на отримання доплати.

– Якщо хтось вибрав вугілля, то він не може вибрати першоджерелом, наприклад, пелети, – пояснила вона.

[Йдеться про те, що вже існує реєстр, де споживачі тепла зголошували свій основний різновид палива, яким вони оплюють оселі чи гріють воду — прим. ЗУНР]

Допомогу виплачуватиме місцеве самоврядування: кошти вони будуть отримувати з державного бюджету, а ґміни (територіальні громади) отримають гроші вже для виплат.

В цілому ж в урядові розрахунки закладено підвищення на енергоносії у порівнянні з таким самим періодом минулого року — на 40%. І на цій межі Міністерство заморожує підвищення тарифів на енергоносії для населення. 

Якщо ж теплові компанії наполягатимуть на ще більшому підвищенні, то згідно з рішенням передбачена компенсація тепловикам з державного бюджету.

Загалом на цю проґраму субсидій для утримання тарифів за тепло і паливо передбачено в державній скарбівні Польщі 9 млрд. злотих — приблизно 72 млрд. гривень.

З основ економічної теорії відомо, що такої тями як «бюджетні гроші» — не існує.

Натомість є кошти платників податків.

Тобто як не крути, які доплати не вигадуй, — а в підсумку все одно ці 9 млрд. злотих відіб'ються безпосередньо на кишенях всіх поляків.

Мабуть, тоді, всі почнуть згадувати, зокрема, про закуплені владою Польщі південно-корейські «забавки»: танчики, літачки, гармати...