У Тернопільській громаді понад 27 тис. переселенців зі Сходу залишилися на тривалий період

5 серпня 2022

Станом на початок серпня Тернопільська міська територіальна громада прийняла 39 582 східняків. Зокрема, 12 080 з них отримали прихисток на декілька днів, а 27 502 вирішили тимчасово жити у громаді. Відомо, що серед людей, які залишились на тривалий період, 2985 дітей віком до 6 років та 4560 осіб віком від 6-18 років.

Оскільки у Тернополі проїзд у міському громадському транспорті є безготівковий, понад 3100 переселенців уже виготовили та отримали персоніфіковані проїзні квитки «соціальна карта тернополянина» категорій «загальна» та «учнівська».

— Ще 1984 осіб отримали проїзні квитки категорії «пільгова» для проїзду у громадському транспорті, додають у міській раді Тернополя.

Якщо врахувати, що Тернопільська громада налічує близько 227 тис. мешканців, то тепер не дивно, чому в місті аж кишить від російської мови. По суті, додалося близько 10% прибульців з‑за Збруча.

Таки раптова масова навала чужомовний людей в «Файному місті» постійно призводить до конфліктних випадків між тернополянами та «гостями» зі Сходу. 

Доходила справа навіть до викликів поліції, про що ЗУНР розповідав.

Тут треба наголосити, що Тернопільщина загалом, і Тернопіль зокрема за всіма переписами та опитуваннями від 1991 року починаючи посідає перше місце в Україні:

— як за кількістю населення, що зголошує себе за національністю українцями: місто — 91,2%, область — 97,81%,

— так мовним показником: українська є рідною мовою для 94,8% містян, та 98,3% мешканців всієї Тернопільщини.

Попередньою найбільшою русифікаторською хвилею із заміщенням корінного населення в области були 1939‑1941 та 1944‑1951 роки.

Тоді, після насильницького приєднання Західної України до УРСР, в область було завезено так само тисячі східняків, починаючи від горезвісних «учительок української мови» — натомість примусово вивезено в вагонах для худоби до сов'єцкіх концтаборів на Сибір і Далекий Схід Росії, в степи Казахстану, а також на Донбаські копальні й фабрики десятки тисяч корінних мешканців краю.

Загалом за ті роки з Західної України насильно було депортовано близько 3 млн осіб.

З повним відбиранням майна, звісно.