1 серпня 2022

Територією Львівської області проходитимуть ще три міжнародні транспортні коридори. Загалом через Львівщину тепер буде пролягати п’ять міжнародних трас. Це дозволить покращити логістику перевезень та якість доріг.

Поширити / зберегти:

Як повідомив у п’ятницю, 29 липня, голова Львівської ОВА Максим Козицький, Европейська комісія приєднала українські логістичні шляхи до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T), зокрема:

• Північно – Балтійський коридор продовжили через Львів та Київ до Маріуполя;

• Балто – Чорноморсько – Егейський коридор продовжили через Львів, Чернівці (Румунію і Молдову) до Одеси;

• Коридори Балтійське море – Адріатичне море та Рейн – Дунай проходитимуть через Львів.

— Через повномасштабну війну Росії проти України недоступне морське транспортування та закрите небо, а імпорт та експорт здійснюють наземним транспортом. Оскільки Львівщина має одну з найбільш розвинутих в Україні транспортних мереж і є транзитним коридором між країнами ЕС, значний відсоток транспортних перевезень проходить через нашу область. Відтак це призводить до накопичення транспортних засобів та збільшення часу на перетин кордону, – пояснив Максим Козицький, переповідає Zaxid.net.

У майбутньому збільшення кількості міжнародних транспортних коридорів дозволить розширити географію транспортних перевезень та покращити логістику.

За інформацією Мінінфраструктури, це також дозволить залучити міжнародні інвестиції для ремонту і розбудови транспортних коридорів на території України.

Зазначимо, що раніше Львівщиною пролягали лише два міжнародні транспортні коридори:

• Брюссель – Ахен – Кельн – Дрезден – Вроцлав – Катовіце – Краків – Львів – Київ (Коридор №3)

• Венеція – Трієст/Копер – Любляна – Марибор – Будапешт – Ужгород – Львів – Київ. (Коридор №5).

Загалом транс-европейська мережа (TEN-T) створена, щоб з'єднати Европу з заходу на схід та з півночі на південь мережею автодоріг, залізниць, аеропортів та водних шляхів.

Україна увійшла до TEN-T у 2017 році.

Завершити побудову транс’європейської транспортної мережі, до якої входитимуть 94 порти, 38 аеропортів та близько 15 тис. км швидкісних залізниць, планують до 2050 року.

Файна вістка для Галичини і Західної України загалом. Як то кажуть, нема так зле, аби на добре не вийшло.

Тобто якби не війна на Сході, то Київ би й досі головно орієнтувався на Московію та Білорусь в транспортній лоґистиці й не тільки в ній, до слова.

А так, подобається це владі на Печерську, чи ні — а змушені спрямовувати інвестиції в розбудову інфраструктуру Галичини.

Зрештою, цей край, разом з Буковиною та Підкарпаттям історично має найрозвиненішу сітку шляхів, як аутодорожніх, так і залізничних: ще від Аустрії, хто б там що не казав.

Одне зле: нові транспортні коридори — це сильне додаткове навантаження на довкілля. Тож цікаво буде простежити, чи дбатиме той самий Київ, скажімо, про лісові засадження в Галичині вздовж нових доріг й не тільки?

Бо як кажеться в одній відомій галицькій приповідці: «Бережіть ліс — він нам ще пригодиться!»

До речі, лісисті місцевості довкола Ірпеня, Бучі, Гостомеля, на Чернігівщині й так далі — від початку війни це дуже промовисто показали....

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР