Українці хочуть більше наймитувати в Польщі, ніж в Чехії та Румунії

22 липня 2022

Цьому сприяє більша відкритість польських працедавців. Хоча вона може бути придушена економічним спадом в Польщі.

— Велика частка людей з вищою освітою та велике бажання працювати – ці особливості біженців з України полегшили їм працевлаштування в Польщі на кілька місяців. Це також видно за стрімким зростанням кількості українців, які розпочали роботу в Польщі на основі нових, спрощених після початку війни спецзаконів, — пише Życie.

Видання зазначає, що, за даними Міністерства сім'ї та соціальної політики Польщі, ця цифра перевищує 290 тисяч.

— Рівень освіти серед українських біженців, який ми спостерігаємо сьогодні на ринку праці, значно вищий, ніж той, який був зафіксований серед економічних мігрантів з України до війни, – зазначив Анджей Коркус, президент агенції працевлаштування EWL.

Це підтверджує, що економічна еміґрація з України змінилася еміґрацією, спричиненою війною, стверджує польське видання.

В результаті опитування, проведеного в Польщі, Чехії та Румунії, в усіх трьох країнах більша частина українських біженців —  люди з вищою освітою. У Румунії ця частка найвища (71%), а також там найвищий відсоток висококваліфікованих спеціалістів (26%). Що, як це не парадоксально, може обмежити бажання працювати цих людей саме в Румунії, бо деякі фахівці, насамперед ІТ-спеціалісти, працюють віддалено на поточного працедавця.

Виходить, поталанило Польщі, що до них приїхали на ІТ-ішники, а ті, хто може розкладати товари по полицях магазинів. Звісно, якщо ще будуть самі ті товари, як вже згадував ЗУНР.