28 лютого 2024

Польські фермери, які блокують кордон з Україною, 27 лютого організували протест у Варшаві. До них приєдналися проросійські блогери та політики.

Поширити / зберегти:

Йдеться про Ярослава Августиняка, Марчіна Ролю, Яцека Цезарія Камінського та Славоміра Закревського, які не мають стосунку до аграрного сектору. Польський журналіст та публіцист Домінік Ґонсьоровський, котрий виступає проти блокади кордону з Україною, повідомив, що на протесті працювала знімальна група проросійського онлайн-телебачення Wrealu24.

«Ми були на фермерському протесті. Я ніколи не зустрічав стільки проросійських активістів в одному місці. Був Марчін Роля і Wrealu24. Був сталініст Яцек Цезарій Камінський. Я запитав його, чи він пам'ятає про свій візит до сепаратистів у Донецьк? Він відповів лаконічно: "Бандерівці!" Сільськогосподарський протест також вшанував своєю присутністю Славомір Закревський – антисеміт з Руху суверенітету польського народу та завсідник посольства РФ. Нещодавно разом із послом Андрєєвим він вшанував пам’ять радянського генерала, вбивці Армії Крайової, у Пенєнжно. Сьогодні він тримав банер з написом "Ukropolin stop!" (Стоп Укропольща)», – написав Домінік Ґонсьоровський.

Сам Домінік Ґонсьоровський приніс на протест плакат, яким застерігав протестувальників щодо російської пропаганди. Учасники мітингу відібрали його.

Марчін Роля відомий у Польщі своїми ксенофобськими та антивакцинаторськими заявами. Він пов'язаний з антиукраїнською партією «Конфедерація», яка підтримує блокаду кордону з Україною, і навіть планував балотуватися до Сейму. Роля товаришує з Гжегожем Брауном, який 12 грудня 2023 року вогнегасником погасив у Сеймі ханукальні свічки. Раніше Марчін Роля був головним редактором онлайн-телебачення Wrealu24, яке кілька разів блокував YouTube.

Інший учасник мітингу польський фермерів, Ярослав Августиняк, працював у польській філії російської пропагандистського медіа Sputnik, яке контролює Кремль. Під час міграційної кризи на кордоні з Білоруссю Августиняк засуджував дії Польщі та розповідав, що вона відповідальна за страждання й смерті мігрантів на Кордоні.

Яцек Цезарій Камінський, який також прийшов на протест, прихильник комунізму та СРСР. У 2016 році він відвідав окуповані Донеччину та Луганщину та святкував там 9 травня. Камінський підтримує вторгнення Росії в Україну та заперечує вбивства в Бучі та Ізюмі.

Славоміра Закревського, який теж нібито підтримує фермерів, називають головним польським антисемітом. Закревський приніс на протест 27 лютого антиукраїнський банер з підписом «Ukropolin stop!» (Стоп Укропольща). У 2014 році він був організатором мітингів перед українським посольством на підтримку окупації Донбасу. Тоді Закревський заявляв, що «у Польщі немає свого Путіна», а Майдан назвав «фашистською бандерівською революцією». Цей проросійський активіст неодноразово брав участь в акціях вшанування радянської влади. Зокрема, зробив він це у 2024 році разом з російським послом Сєргєєм Андрєєвим. Крім цього, Закревський є прихильником режиму самопроголошеного Лукашенка. Він заявляв, що Польщі «загрожує не Росія чи Білорусь, а Захід, який є зовнішнім ворогом».

Нагадаємо, що польські протестувальники вимагають у польського уряду та Євросоюзу зупинити імпорт товарів з України, скасувати безвіз для українських вантажівок, оскільки це створює недобросовісну конкуренцію. Крім цього, мітингарі критикують обмеження, які на них накладає політика Зеленого курсу ЄС. Наступний масштабний протест у Варшаві фермери анонсували на 6 березня. Додамо, що польські перевізники почали блокувати кордон з Україною з 6 листопада 2023 року. Згодом до них доєдналися фермери, лісники та мисливці.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР