Поблизу колишнього львівського сміттєзвалища відкрили прихисток для переселених родин військових

23 грудня 2022

У Львівській громаді відкрили перший стаціонарний прихисток для переселених родин військових. Його розташували у Великих Грибовичах, де знаходиться колишнє львівське сміттєзвалище.

«Дружини з дітьми військовослужбовців, які зараз на фронті, вдови тих, що загинув, захищаючи Україну від російських загарбника. Усі вони були змушені виїхати з територій, де тривають бойові дії. І напередодні отримали прихисток власне у Львівській громаді», – розповів заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

Житло для переселених родин військових облаштували в приміщенні Народного дому у Великих Грибовичах. Тут вже заселилися перші сім’ї, зокрема, 19 дітей.

З весни цього року довгобуд Народного дому у Великих Грибовичах почали пристосовувати під житло для переселенців. До облаштування у ньому житла для родин переселенців долучилися Мальтійська служба допомоги та інші благодійники.

У мерії Львова раніше повідомляли, що в приміщенні Народного дому зможе мешкати 80 людей, а ремонт обійдеться у близько 20 млн грн коштів благодійної допомоги.

Днями стало відомо, що Львів завершив рекультивацію полігону твердих побутових відходів (сміттєзвалища) у Великих Грибовичах у рамках проєкту з Європейським банком реконструкції та розвитку. 2023 року там планують створення великого парку, повідомила заступник мера Ірина Маруняк.

Сміттєвий полігон в Великих Грибовчиах площею 38 га є одним із найбільших у Східній Європі. Він діяв з 1958-го до 2016 року. Проєкт рекультивації обсягом 18 млн євро реалізовано влстями Львова спільно з ЄБРР з 2020 року.

Як писав ЗУНР, Угорщина готова співфінансувати будівництво сміттєпереробного заводу на Закарпатті.