У власника галицької мережі «Близенько» провели обшук і вилучили мільйони гривень

22 грудня 2022

Станом на кінець 2022 року мережа міні-маркетів «Близенько» налічує 130 крамниць у Львові та його передмісті, ще декілька маркетів в Івано-Франківську та Тернополі. Керівництво мережі підозрюють в ухиленні від сплати податків.

Бюро економічної безпеки України повідомило про злочинну схему відшкодування ПДВ, на якій власник великої торгової мережі у Львові «відмив» понад 35 мільйонів гривень. Детективи БЕБ не розкривають імені бізнесмена, але всім у Львові відомо, що йдеться про відомого бізнесмена, власника мережі маркетів «Близенько» Олександра Бережанського.

Керівник дистрибуційної компанії BERTA Олександр Бережанський є засновником мережі продуктових магазинів «Близенько», йому також належить мережа магазинів побутової хімії «Чистенько». Крім того, Олександр Бережанський є співвласником ресторанів «Челентано», «Ресторація Бачевських» та низки інших бізнесів.

За даними БЕБ, службові особи компанії протягом 2021-2022 років купували різноманітні продукти (крупи, макаронні вироби, каву, консерви, чай, олію, солодощі тощо) у декількох приватних підприємств. Надалі товари реалізовувалися суб’єктам господарювання різних форм власності, а також через мережу продуктових магазинів на території Львова. При цьому, продаж згаданих товарів не відображався у податковій звітності.

«Таким чином товариство штучно створило нібито наявні залишки вказаних товарів у складських приміщеннях, що дало можливість внести неправдиві відомості до офіційних документів та подати заяви на повернення сум бюджетного відшкодування ПДВ», – вказано у прес-релізі Бюро економічної безпеки. Використовуючи таку схему, державі завдали збитки у вигляді незаконного бюджетного відшкодування ПДВ на майже 35,4 млн грн.

За результатами обшуків офісів компанії, що отримала незаконне відшкодування податку на додану вартість, вилучили понад 21 млн грн, 95 тис. євро, 10 тис. доларів США готівкою, загалом в еквіваленті понад 25 млн грн. Також вилучено фінансово-господарські документи та носії інформації, що підтверджують протиправну діяльність.

Як відомо, у всіх магазинах мережі «Близенько» діє схема розрахунку за покупки за кількома чеками за різні товари, що мінімізує сплати податків та створює незручності покупцям.

У листопаді 2022 року Державна податкова служба України, отримавши інформацію про податкові махінації у«Близенько», не зауважила порушень у веденні підприємницької діяльності та вказала на відсутність підстав для проведення перевірок. Водночас податкова повідомила, що перевірила 23 магазини «Близенько», але не виявила порушень щодо сплати ПДФО.

«Під час проведення фактичних перевірок порушень з питань дотримання вимог трудового законодавства в частині використання праці найманих осіб без належного трудового оформлення трудових відносин та виплати роботодавцями доходів у вигляді заробітної плати без сплати податків до бюджету не встановлено», – вказано у листі ДПСУ за підписом уже колишнього головного податківця Львівщини Андрія Щербака, надісланого в мерію Львова. Водночас податківці повідомили, що штрафували мережу «Близенько» за порушення використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Як писав ЗУНР, Бюро економічної безпеки викрило на Львівщині підприємство, яке завозило сировину та обладнання з РФ.