В Івано-Франківську - перманентний протест проти УПЦ МП (ВІДЕО)

13 грудня 2022

Акцією протесту зустріли в Івано-Франківську новопризначеного єпископа Московського патріархату Никиту Сторожука. Учасники акції готові протестуватимуть доти, доки храм УПЦ МП не припинить своєї роботи.

Кілька десятків обурених протестувальників зібралися в храмі Різдва Христового УПЦ МП в Івано-Франківську, але парафіяни міцної статури випровадили їх за двері. Намагаючись уникнути зіткнення, люди продовжили протест уже під стінами храму.

Франківці обступили священників Московського патріархату, які приїхали представити нового єпископа. Поки член Синоду  УПЦ МП намагався пояснити, як Никита (Сторожук) був висвячений на єпископа, протестувальники скандували: “Ви педофіли!”

І хоча новопризначений єпископ Івано-Франківський та Коломийський зазвичай ігнорував всі питання щодо обшуків СБУ у Свято-Миколаївському соборі у Чернівцях, на закиди в педофілії він відреагував.

“Докази є?”, – поцікавився він в протестувальників. Відео дискусії опублікував на своїй інстаграм-сторінці Ігор Макулович, згодом воно поширилося мережею.

Варто відзначити, що під час протестів віряни Московського патріархату не підтримали виконання гімну Україну – натомість співали божественні молитви, перекрикуючи “Ще не вмерла України і слава, і воля…”

Деякі протестувальники намагалися спілкуватися з вірянами московського патріархату, пояснюючи, що ті віддають гроші не на храм, а на підтримку окупантів.

Коли активісти намагалися зайти в храм, віруючі прихожани проклинали їх, а на вигуки “Слава Україні” починали всіх хрестити.

Згодом молодь ввімкнула гімн України і почала його співати, натомість прихожани храму Різдва Христового почали виконувати пісні з літургії і хреститися.

“В церкві є молитви, але не гімн. В Україні співайте, в себе в хаті співайте…”, – заявила одна з вірянок.

Молодь почала обурюватися: “Коли співають гімн України, Московський патріархат не знає гімну”.

Згодом активісти почали скандувати: “Геть московського попа” , а коли прихожани виходили з храму, їх зустрічали вигуками: “Чемодан – вокзал – Росія”…

Учасники акції готові протестуватимуть доти, доки церква Різдва Христового УПЦ Московського патріархату в Івано-Франківську не припинить своєї діяльності.

Як писав ЗУНР, під час обшуків у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ МП співробітники СБУ знайшли 17-го річного хлопця з церковного хору в ліжку архімандрита Никити (Сторожука), після чого близькі до спецслужби ЗМІ опублікували фото напівоголоених клірика на хориста.