9 грудня 2022

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на ділянці Мукачівського загону більше 3,5 тисяч чоловіків віком від 18 до 60 років намагалися перетнути кордон попри обмеження, введені на період воєнного стану.

Поширити / зберегти:

Зокрема, 2250 чоловіків без належних підстав намагалися потрапити в країни ЄС через пункти пропуску, ще майже 1300 чоловіків затримали на "зеленому" кордоні.

Одночасно з’явилася чимала кількість ділків, які вирішили нажитися на організації незаконного переміщення військовозобов’язаних українців до країн ЄС.

Злочинці виготовляють охочим порушити кордон фальшиві посвідчення батьків багатодітної родини, свідоцтва про смерть дружини, свідоцтва про народження дітей, довідки ВЛК тощо. За сфальшовані документи утікачі від мобілізації готові сплачувати від 80 до 100 тисяч гривень.

На сьогодні 68 особам, яких викрили прикордонники Мукачівського загону, повідомили про підозру у вчиненні злочину передбаченого ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

Також з’явилося чимало охочих заробити на незаконному переправлянні військовозобов’язаних через кордон. Нерідко це були особи, причетні до контрабанди чи переміщення нелегалів. У перші місяці повномасштабного вторгнення рашистів за переправляння в ЄС ухилянтів правили суми коштів у розмірі від 5 до 7 тисяч євро. Зараз ціна за незаконні переміщення майже вдвоє знизилася.

З початку воєнного стану за матеріалами співробітників оперативно-розшукового відділу Мукачівського прикордонного загону було викрито та припинено діяльність 33 каналів незаконного переправлення чоловіків призовного віку. Викрито 39 організаторів протиправної діяльності, 65 особам оголошена підозра за ст.332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України» оголосили про підозру.

Крім того більш як 50 разів ухилянти намагалися підкупити прикордонників та пропонували їм хабарі на загальну суму понад 400 тисяч гривень. Від незаконної вигоди охоронці рубежу відмовилися, а за кожним таким фактом в компетентні органи направлялися повідомлення для порушення карних справ за спроби підкупу посадових осіб.

Як писав ЗУНР, чиновниця Чернівецької ОВА вносила відомості до системи «Шлях» про дозвіл на виїзд військовозобов’язаним чоловікам призовного віку. Понад 50 чоловіків виїхали за межі України під приводом ввезення гуманітарної допомоги.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР