2 грудня 2022

Перед голосуванням за відповідну резолюцію правляча партія внесла поправку, що покладає відповідальність за Смоленську трагедію на Росію, через що опозиція не взяла участь у голосуванні.

Поширити / зберегти:

Польський Сейм не зміг ухвалити резолюцію, яка визнає Росію державною, що підтримує тероризм. Ухвалення цього рішення заблокувала опозиція, яка не проголосувала за внесену правлячою партією поправку. Про це у п’ятницю, 2 грудня, повідомила польска державна інформаційна аґенція PAP.

Проекти постанов про визнання Росії державою-спонсором тероризму винесли на розгляд сейму фракції «Ліві» та «Право і справедливість». У четвер Сейм Польщі мав проголосувати за відповідну резолюцію й під час вечірнього обговорення всі фракції та групи одноголосно її підтримали. Однак правляча партія «Право і Справедливість» (ПіС) під час дебатів внесла до резолюції поправку, що викликало спротив у опозиції.

«Російська Федерація несе пряму відповідальність за збиття літака Малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів та членів екіпажу, а також за катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську (Росія) у квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі президент Польщі Лех Качинський, польські урядовці, високопоставлені польські військові та військові командири країн-членів НАТО, а також члени польського парламенту», – йшлося у поправці.

Справа у тому, що лідер ПіС Ярослав Качинський, брат-близнюк загиблого президента Польщі Леха Качинського, параноїдально переконаний у тому, що катастрофа сталася внаслідок диверсії – хоча урядова комісія довела, що її причиною стали дії пілотів польського літака. Окрім Росії, Ярослав Качинський неодноразово і публічно покладав відповідальність за Смоленську трагедію на тодішнього прем'єа Польщі Дональда Туска, нині фактичного лідера головної опозиційної партії – «Громадянська коаліція».

ТОму не дивно, що доповідач комітету в закордонних справах Павел Коваль з «Громадянської коаліції» заявив, що поправка руйнує досягнутий у комітеті компроміс. Під час голосування 225 членів Сейму проголосували за, ніхто не голосував проти, один утримався. Опозиція участі в голосуванні не брала, тому кворуму не було.

Після голосування Павел Коваль та голова фракції «Громадянської коаліції» Борис Будка у розмові з журналістами зазначили, що поправка, в якій ідеться, що Росія несе відповідальність за вбивство президента Качинського, «втягує Польщу у війну з Росією».

«Мене тим більше дивує таке ставлення, оскільки міжнародні інституції, в тому числі Європарламент у 2015 році, потім Парламентська асамблея Ради Європи у жовтні 2018 року, потім Європарламент в іншій резолюції, прийнятій кілька днів тому, засудили Росію за її дії – звичайно, у 2015 році це був більш м'який зміст, – але вже тоді у змісті резолюції була згадка про Смоленську катастрофу», – сказав журналістам польський міністр у справах Європейського Союзу Шимон Шинковський вель Сенк.

Наразі не відомо, коли Сейм знову повернеться до розгляду цієї резолюції.

Як писав ЗУНР, у Польщі пропонують удвічі посилити санкцію за шпигунство на користь іноземної держави, відповідний законопроєкт невдовзі розгляне Сейм.

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР